IAȘI:. Îngrijorare pentru asistenții medicali români din Italia

Ordinul Asistenților Medicali și Moașelor din România – Filiala Iași își exprimă îngrijorarea pentru valul de xenofobie antiromânească ce marchează, în aceste zile, viața publică din Italia. „Suntem îngrijorați de evenimentele din Italia, deoarece acolo se află peste cinci mii de asistenți medicali români plecați la muncă. Colegii noștri lucrează în spitale, servicii de urgență

Ordinul Asistenților Medicali și Moașelor din România – Filiala Iași își exprimă îngrijorarea pentru valul de xenofobie antiromânească ce marchează, în aceste zile, viața publică din Italia.

„Suntem îngrijorați de evenimentele din Italia, deoarece acolo se află peste cinci mii de asistenți medicali români plecați la muncă. Colegii noștri lucrează în spitale, servicii de urgență sau cămine de bătrâni din toate zonele Italiei. S-a creat deja un precedent periculos care îi poate afecta pe toți românii de acolo, inclusiv pe colegii noștri. Vom încerca să luăm, în cursul acestei zile, legătura cu IPASVI (organizația profesională a asistenților medicali din Italia) pentru a asigura protecția colegilor noștri în cazul în care va fi nevoie. Asistenților medicali care doresc să plece în Italia și nu au asigurat un contract de muncă, le recomandăm să mai aștepte până la calmarea situației. Știm că pleacă pentru achitarea datoriilor față de bănci, că doresc un loc de muncă mai bine plătit, dar considerăm că este bine să mai aștepte puțin”, a declarat Liliana Iordache, președintele OAMMR.

Pe de altă parte, unii asistenții medicali români se bucură de sprijin din partea colegilor. „Eu lucrez în serviciile de urgență. A venit ieri la mine un medic anestezist care mi-a spus că știe că sunt româncă și că am tot sprijinul lui. Că mă consideră, practic, de-a lor. Nu mă așteptam la așa ceva, dar m-am bucurat când l-am auzit. Până acum, cel puțin în partea de Nord, unde sunt eu, atitudinea populației față de asistenții medicali români nu s-a schimbat. Nu știu însă dacă același lucru se întâmplă în alte zone unde lucrează colegii mei”, a precizat Alina Cojocaru, fost angajat al Unității de Primire Urgențe din cadrul Spitalul Clinic de Urgență „Sf. Spiridon” Iași.

Italia este destinația prioritară a asistenților medicali care părăsesc România în căutarea unui loc de muncă. Numai în acest an, 186 de asistenți medicali ieșeni au solicitat adeverințe de malpraxis necesare la angajarea în țări străine. În peste 75% din cazuri, solicitanții au menționat Italia ca țara unde doresc să se angajeze.

Marius Asăndulesei
Compartimentul publicații, comunicare, imagine și relații cu mass-media
OAMMR Iași