IAŞI:. Exodul asistenţilor medicali ieşeni, aproape de cota 2000

IAŞI:. Exodul asistenţilor medicali ieşeni, aproape de cota 2000

Asistenţii medicali ieseni continuă să plece la muncă în străinătate. Filiala Iaşi a Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România a eliberat, din 2003 și până astăzi, 1977 de adeverinţe în vederea angajării în alte ţări. În anul 2003 au fost eliberate adeverinţe pentru 243 de asistenţi medicali, iar în 2004 numărul

Asistenţii medicali ieseni continuă să plece la muncă în străinătate.

Filiala Iaşi a Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România a eliberat, din 2003 și până astăzi, 1977 de adeverinţe în vederea angajării în alte ţări.

În anul 2003 au fost eliberate adeverinţe pentru 243 de asistenţi medicali, iar în 2004 numărul lor a crescut la 279, pentru ca în 2005 să scadă la 82. Anul 2006 a adus un „reviriment” din punct de vedere al dorinţei de plecare în străinătate, 169 de membri ai Ordinului solicitând eliberarea adeverinţei de malpraxis. Un an cu multe solicitări a fost și 2007, când au fost eliberate adeverinţe pentru 216 asistenţi. În 2008 au fost eliberate 63 de adeverinţe, iar în 2009 au fost doar 25. În 2010 s-au înregistrat 85 de cereri pentru plecarea în străinătate. Numărul lor a scăzut la 60 în 2011 și la 57 în 2012, pentru ca în 2013 să treacă de dublu: 120. Recordul a fost atins în 2014, când au fost eliberate 302 adeverinţe pentru asistenţii care încearcă să își găsească loc de muncă în alte ţări.

Marea Britanie detronează Italia

„Dacă la început cei mai mulţi asistenți medicali ieșeni plecau la muncă în Italia, anul 2013 a adus o schimbare majoră, în sensul că peste 50% din totalul adeverinţelor au fost eliberate pentru plecarea în Marea Britanie. Alte ţări vizate au fost Belgia, Franţa, Italia și Germania. Tendinţa s-a păstrat și în 2014–2015, astfel că Marea Britanie reprezintă prima opţiune pentru asistenţii medicali care doresc să plece în străinătate. De altfel, în ultimii ani, numărul celor care doresc să își găsească un loc de muncă în Regatul Unit a crescut constant. Unii nici nu așteaptă să dobândească experienţă profesională în ţară și pleacă imediat după ieșirea de pe băncile școlii sau facultăţii. Sunt zeci de asemenea cazuri. Am mai avut cereri, în mai mică măsură, pentru Belgia și Franţa. De asemenea, sunt câteva cazuri în care s-au solicitat adeverinţe pentru Norvegia, Danemarca și Germania”, a declarat Liliana Pintilie, preşedintele OAMGMAMR Iaşi.

De ce pleacă asistenţii

„Chiar dacă nu toţi cei care au solicitat adeverinţe au plecat la muncă în străinătate, pentru noi statisticile sunt deosebit de îngrijorătoare. Dorinţa de performanţă profesională, statutul şi respectul de care se bucură în străinătate profesia de asistent medical, salariile de aici nu întotdeauna pe măsura muncii, condiţiile de desfăşurare a activităţii, suprasolicitarea la serviciu, un viitor mai bun pentru ei şi familiile lor – iată motive suficiente pentru plecarea în Occident. Sistemul sanitar şi pacientul au de pierdut aici. Profesioniștii se formează în timp şi nu putem lua, imediat, oameni la fel de bine pregătiţi. Pe de altă parte, nu vorbim numai de plecarea celor aproape 2000 de asistenţi medicali ieșeni – din care peste 900 de când România a intrat în Uniunea Europeană –, ci și de sumele astronomice, probabil sute de milioane de euro, reprezentând cheltuielile de școlarizare a acestora, de la şcoala primară până la cea postliceală, colegiu sau facultate. De ani de zile tragem semnalul de alarmă, dar în zadar. Se pare că nu există interes ca profesioniștii să fie păstraţi în beneficiul sistemului de sănătate românesc”, a precizat Liliana Pintilie.

Adeverinţele de onorabilitate, cunoscute și sub denumirea de adeverinţe de malpraxis, sunt documente eliberate de OAMGMAMR şi certifică faptul că asistenţii medicali respectivi nu au avut probleme și/sau sancţiuni pe linie profesională. La Iași, cele mai puține adeverinţe (25) au fost eliberate în 2009, iar în 2014 cele mai multe – 302.

„Comparând cele două extreme, în 2014 au fost eliberate de 12 ori mai multe adeverinţe decât în 2009, iar acest lucru spune multe despre dorinţa tinerilor asistenţi medicali de plecare imediată. Preconizăm că în acest an vom înregistra un nou record în privinţa numărului adeverinţelor eliberate pentru plecarea în străinătate”, a subliniat președintele OAMGMAMR Iași.