IAȘI:. DREPT LA REPLICĂ

În urma articolului publicat în cotidianul Bună Ziua Iași în data de 23.10.2008, cu titlul „Scandal sexual în lumea medicală”, Președintele OAMMR și al OAMMR Iași, Liliana Pintilie a transmis redactorului șef și directorului acestei instituții mass media următorul DREPT LA REPLICĂ Sunt indignată că un ziar pe care nu îl consider de scandal, ci

În urma articolului publicat în cotidianul Bună Ziua Iași în data de 23.10.2008, cu titlul „Scandal sexual în lumea medicală”, Președintele OAMMR și al OAMMR Iași, Liliana Pintilie a transmis redactorului șef și directorului acestei instituții mass media următorul

DREPT LA REPLICĂ

Sunt indignată că un ziar pe care nu îl consider de scandal, ci de informare corectă, a ales să fie instrumentul unui grup care încearcă prin orice mijloace să mă determine să nu candidez la funcția de președinte al Ordinului Asistenților Medicali și Moașelor din România. Prefer să cred că este doar o eroare de documentare, și nu rea voință.

Pozele publicate în cotidianul Buna ziua Iași fac parte din colecția personală, iar semnatarul articolului, Magda Olteanu a demonstrat că știa acest lucru și, mai mult, știa că sunt făcute nu într-un loc public, ci într-un spațiu personal. Din aceste punct de vedere publicarea fotografiilor constituie un abuz și o încălcare a dreptului la intimitate. Mai mult, având în vedere Legea 677/2001 privind Protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal și libera circulație a acestor date cât și Legea drepturilor de autor atât cotidianul care a dat publicității acest articol cât și reporterul în cauză aveau obligația de a mă contacta pentru a ști dacă pozele sunt personale, dacă am cunoștință de ele și dacă sunt de acord ca acestea să fie publicate. Nu înțeleg care sunt informațiile deținute în prezent de acest reporter, și ce dorește să demonstreze publicând acest articol. Faptul că am fost șantajată? Aceste fotografii au fost utilizate ca obiect de șantaj de asistenți medicali care fac parte dintr-o altă organizație care funcționează în domeniul sănătății în Iași și care aveau interesul ca eu să nu candidez nici la OAMMR filiala Iași dar, mai ales, nici pentru funcția de președinte al organizației la nivel național. Aceste persoane m-au amenințat încă de acum trei săptămâni, prin intermediul unor colegi de profesie că, în situația în care voi candida pentru funcția de președinte al OAMMR Iași, pozele vor fi oferite mass media. Fac cunoscut opiniei publice că la data respectivă a fost depusă o plângere penală împotriva persoanelor care au intrat în posesia acestor imagini în mod fraudulos și care au dorit cu orice preț să păteze imaginea OAMMR, oferind astfel opiniei publice un motiv de neîncredere în această instituție. Consider că viața mea personală nu are nici o legătură cu funcția deținută în cadrul acestei organizații, dovadă fiind noua mea legislatură la Filiala OAMMR Iași. Membrii organizației care mă cunosc și care au votat pentru mine pentru funcția de președinte al OAMMR Iași îmi cunosc activitatea, mă percep ca pe un lider integru, și nu înțeleg de ce persoane care ar trebui să apere imaginea acestei instituții au ales calea de a concura la funcția de lider al OAMMR folosind mass media, și dorind cu orice preț provocarea unui scandal și distrugerea imaginii unei instituții publice.

În ceea ce privește afirmațiile semnatarului articolului, țin să informez cititorii că nu a dorit niciodată să ia legătura cu mine, astfel cum prevede legea, nu mi-a cerut permisiunea de a-mi face publică viața personală și că nici măcar nu a verificat „informațiile deținute în prezent”. Sunt total dezamăgită că nu a apărut un astfel de articol și despre lucurile bune făcute de OAMMR Iași pentru membrii acestei organizații. O informez, de asemenea, pe doamna Magda Olteanu că deținerea funcției de președinte al OAMMR la nivel național se obține prin votul dat de reprezentanți ai asistenților medicali și moașelor din toate județele tării și din Municipiul București, și nu prin votul personal al unor „bărbați influenți”, chiar și dacă ar deține funcții publice. Faptul că acest articol a fost publicat înaintea susținerii alegerilor pentru funcția de președinte al OAMMR la nivel național demonstrează clar că persoanele care m-au șantajat au ales ca unic mod de a candida la funcția de președinte al OAMMR acela de a declanșa un scandal public, de a păta imaginea OAMMR, de a-mi denigra imaginea și de a apela la un șantaj în presă. De altfel, este o practică curentă aceea de a denigra persoane publice din sistemul sanitar.

În ceea ce mă privește sunt mandră de activitatea mea profesională. Faptul că toți asistenții medicali și moașele din România au aceleași drepturi profesionale și sunt respectați la fel ca omologii lor din străinătate, iar pe plan național am reușit să impun respectarea normelor europene referitoare la exercitarea profesiei de asistent medical și moașă sunt doar câteva victorii de care se tem cei care au recurs la violarea intimității familiei mele.

Consider că prin acest articol mi s-au încălcat dreptul la imagine și la respectarea vieții private și consider că într-un stat de drept acest lucru ar trebui să ridice mari semne de întrebare opiniei publice.

Mai sunt câteva lucruri de clarificat:

– este firesc să lipsesc uneori de la Filiala din Iași și chiar de la sediul central din București, deoarece funcția de președinte OAMMR este o funcție de reprezentare care mă obligă să particip la întâlniri în țară și în străinătate, nu personale ci în interesul celor pe care îi reprezint. Faceți o paralelă cu alte funcții similare din cadrul altor organizații și instituții și veți vedea că nu mă abat de la statutul și rolurile implicite

– mi-am început studiile superioare chiar de când acest lucru a fost posibil în România. Am făcut parte din prima promoție de asistenți medicali cu studii superioare în 1999, când nu eram președinte OAMMR

– pot pune la dispoziția presei oricând documente referitoare la activitatea mea de președinte OAMMR

– îmi respect colegii și de aceea nu i-am implicat în această tentativă murdară de a-mi opri candidatura. Șantajul l-am considerat o problemă personală, dovadă că plângerea penală pentru șantaj nu a fost făcută publică deoarece aștept o rezolvare legală a acestei probleme.

Doresc să subliniez încă o dată, în calitate de președinte al OAMMR că rolul fundamental al acestei organizații este acela de a acționa pentru dezvoltarea profesiei de asistent medical/moașă, de a promova o nouă imagine a asistentului medical/moașei în rândul opiniei publice și de a asigura calitatea serviciilor oferite de asistenții medicali și de moașele din România și voi face tot ce îmi stă în puteri pentru ca persoanele care au atins imaginea asistentului medical și a moașei prin astfel de practici, șantaj și publicarea unor fotografii personale în presă, să nu se mai repete.

23.10.2008

Liliana Pintilie
Președinte OAMMR
Președinte OAMMR Filiala Iași

OAMGMAMR-IASI
ADMINISTRATOR
PROFILE