IAȘI:. Despre profesia de asistent medical, la TELE ‘M Iaşi şi la Radio Iaşi FM

Peste 8.000 de asistenţi medicali ieşeni sărbătoresc, pe 12 mai, ziua profesiei. Filiala Iaşi a Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România marchează această zi specială sâmbătă, 11 mai, prin conferinţa cu tema „Asistentul medical şi moaşa – promotori ai sănătăţii în comunitate”. Liliana Pintilie, preşedintele OAMGMAMR Iaşi, vorbeşte, la TELE ‘M

Peste 8.000 de asistenţi medicali ieşeni sărbătoresc, pe 12 mai, ziua profesiei.

Filiala Iaşi a Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România marchează această zi specială sâmbătă, 11 mai, prin conferinţa cu tema „Asistentul medical şi moaşa – promotori ai sănătăţii în comunitate”.

Liliana Pintilie, preşedintele OAMGMAMR Iaşi, vorbeşte, la TELE ‘M Iaşi, în cadrul emisiunii „Vocea ieşeanului”, despre profesia de asistent medical şi locul acesteia în viaţa comunităţii.

„Asistenţii medicali și moașele sunt cu adevărat promotori ai sănătății în comunitate, dar rolul lor, în România de astăzi, nu este cel pe care ni-l dorim cu adevărat. Ei ar putea face mult mai mult decât acum. Ar fi extrem de importanți în educația pentru sănătate, în prevenirea unor afecțiuni sau în îngrijirile la domiciliu, ceea ce ar reduce perioada de spitalizare, cheltuielile în sistemul sanitar și aglomerația din unitățile de primire urgențe. Din păcate, avem autonomie profesională doar pe hârtie, în realitate nu suntem decât asistenți ai medicilor. Ne dorim ca, măcar de ziua noastră, guvernanții să se gândească la asistenții medicali ca la reali promotori ai sănătății, deoarece numai așa rolul nostru este complet”, a declarat Liliana Pintilie, preşedintele Filialei Iaşi a OAMGMAMR.

„Mai puţin vizibilă decât cea de medic, profesia de asistent medical este la fel de importantă pentru noi toţi. În sălile de operaţie ale spitalelor, laboratoare, farmacii sau cabinete medicale individuale, asistenţii medicali reprezintă o componentă a sistemului de sănătate pe care nu o putem ignora. Pe de altă parte, în ultimii ani ne confruntăm cu exodul asistenţilor medicali spre Occident şi intenţionăm să aflăm ce consecinţe are acest fenomen. Nu vom evita, de asemenea, subiecte precum pregătirea profesională a asistenţilor medicali, incidentele de malpraxis, cabinetele medicale de practică independentă sau epuizarea profesională”, a precizat Mădălina Popa, moderatorul emisiunii.

„Vocea ieşeanului” se difuzează pe TELE ‘M Iaşi, vineri, 10 mai, de la ora 19.00.

Sâmbătă, 11 mai 2013, după ora 9.00, Liliana Pintilie este invitată în emisiunea „Dimineţile noastre”, realizată de Mădălina Ţinteia. Emisiunea poate fi ascultată, în direct, pe Radio Iaşi FM (90,8 şi 96,3 Mhz), precum şi pe site-ul Radio Iasi.

Marius Asăndulesei
Compartimentul comunicare şi relaţii internaţionale
OAMGMAMR Iaşi