IAŞI:. Cursuri de sterilizare la standarde europene

Asistenții medicali ieșeni din secțiile de sterilizare și bloc operator vor învăța să lucreze după norme practicate în statele Uniunii Europene. Ordinul Asistenților Medicali și Moașelor din România (OAMMR) și Getinge Academy din Suedia au demarat o serie de cursuri de perfecționare în domeniul sterilizării și controlului infecțiilor nosocomiale. În perioada 5-9 decembrie 2005 va

Asistenții medicali ieșeni din secțiile de sterilizare și bloc operator vor învăța să lucreze după norme practicate în statele Uniunii Europene.

Ordinul Asistenților Medicali și Moașelor din România (OAMMR) și Getinge Academy din Suedia au demarat o serie de cursuri de perfecționare în domeniul sterilizării și controlului infecțiilor nosocomiale. În perioada 5-9 decembrie 2005 va avea loc, la Iași, un curs de sterilizare susținut de experții Getinge Academy.

Tematica orelor de curs cuprinde norme europene în domeniul controlului infecțiilor nosocomiale, informații despre echipamente utilizate în statele Uniunii Europene, management și mod de organizare curentă a stațiilor de sterilizare și bloc operator.

Prin intermediul Getinge Academy, asistenților medicali din secțiile de sterilizare le va fi pusă la dispoziție legislația europeană în domeniu, standardele și normele după care se desfășoară activitatea în domeniu în statele Uniunii Europene și, de asemenea, informații de ultimă oră în specialitate.

„Ne bucurăm că Iașul este primul centru universitar, după București, în care au loc asemenea cursuri. Ordinul Asistenților Medicali și Moașelor din România face tot ce este posibil pentru informarea colegilor noștri în legătură cu modul în care se lucrează în secții de acest profil în statele Uniunii Europene. În momentul în care spitalele din România vor fi dotate după standardele după care se lucrează în unitățile sanitare europene, asistenții medicali din secțiile de sterilizare vor fi bine pregătiți. Ne preocupă, de asemenea, sănătatea lor și suntem îngrijorați de condițiile în care lucrează majoritatea, având în vedere faptul că, după statistici neoficiale, 20% dintre colegi deja sunt infectați cu virusul hepatitei B și C. Cei mai mulți în această situație provin din spitale de boli infecțioase”, a declarat Liliana Iordache, președintele OAMMR.

Cursul este creditat de OAMMR cu 24 de credite EMC. Asistenții medicali care doresc să participe se pot înscrie direct la sediul OAMMR Iași sau prin telefon, la numărul 240 695.

Parteneriatul OAMMR cu Getinge Academy a început în luna aprilie a.c., iar prima serie de cursuri a avut loc în iunie, la București.

Amintim că, din mai 2005, OAMMR este membru în Forumul European de Sterilizare Centrală și Bloc Operator. Invitația a fost făcută organizației profesionale din România la întâlnirea de la Riga a membrilor acestui for.

În 2006, Forumul European de Sterilizare Centrală și Bloc Operator se va întruni în România.