Peste 200 de asistenţi medicali sunt aşteptaţi să participe, la Iaşi, la Conferinţa Filialei Iaşi a Ordinului Asistenţilor Medicali şi Moaşelor din România, eveniment dedicat marcării Zilei Internaţionale a Asistentului Medical şi Zilei Internaţionale a Moaşelor. „Metode şi strategii inovative de prevenire a epuizării profesionale în sănătate” este tema manifestării care se desfăşoară sâmbătă, 13
Peste 200 de asistenţi medicali sunt aşteptaţi să participe, la Iaşi, la Conferinţa Filialei Iaşi a Ordinului Asistenţilor Medicali şi Moaşelor din România, eveniment dedicat marcării Zilei Internaţionale a Asistentului Medical şi Zilei Internaţionale a Moaşelor.
„Metode şi strategii inovative de prevenire a epuizării profesionale în sănătate” este tema manifestării care se desfăşoară sâmbătă, 13 mai 2017, de la ora 9.00, la sala de conferinţe a Restaurantului Cotnari. Participarea este gratuită.
Se aşteaptă ca la conferinţă să participe şi o delegaţie a Asociaţiei de Nursing din Republica Moldova, condusă de Elena Stempovscaia, preşedintele organizaţiei.
„Asistenţii medicali şi moaşele din România se confruntă cu numeroşi factori de stres şi de risc. Subiectul ne preocupă de mult timp, deoarece colegii noştri sunt, de cele mai multe ori, suprasolicitaţi la locul de muncă, ceea ce constituie principalul lor motiv de nemulţumire exprimat și la seminariile de până acum. De aceea, considerăm că este util să dezbatem subiectul. I-am invitat la conferinţă şi pe colegii din Republica Moldova, deoarece au experienţă în burnout şi sperăm să facem schimb de informaţii pe acest subiect. În ceea ce priveşte concursul de lucrări științifice, acestea au fost, cu trecerea anilor, tot mai valoroase şi aşteptăm să ne bucurăm, şi acum, de lucrări profesionale importante.”, a declarat Liliana Pintilie, preşedintele OAMGMAMR Iaşi.
În cadrul Conferinţei va fi decernat premiul I – o tabletă – pentru câştigătorul concursului de lucrări ştiinţifice „Nursing de carieră”. Reamintim că lucrările pot fi aduse personal la sediu sau trimise pe e-mail, până pe 30 aprilie 2017, pe adresa secretar@oamr-iasi.ro, însoţite de precizarea „Participare concurs lucrări ştiinţifice”.
Participanţii la conferinţă obţin 15 credite EMC.
La nivel mondial, Ziua Internaţională a Asistentului Medical se sărbătoreşte de peste jumătate de secol, iar OAMGMAMR marchează acest eveniment special de 15 ani.
* * *
12 mai a fost stabilită în 1965 de Consiliul Internaţional al Asistenţilor Medicali (ICN) ca Zi Internaţională a profesiei în semn de respect faţă de Florence Nightingale, cea care a impus profesia de asistent medical ca una de sine stătătoare.
Născută în 1820, la Florenţa, Florence Nightingale s-a remarcat în timpul Războiului din Crimeea (1853-1856), când a întocmit un raport despre metodele medicale primitive şi condiţiile de viaţă dificile cu care se confruntau asistenţii medicali pe front. În 1860, cu banii câştigaţi pentru serviciile aduse, a deschis o şcoală de asistenţi medicali pe lângă Spitalul „Saint Thomas” din Londra, ceea ce a însemnat un prim pas în pregătirea de specialitate a acestora. Ca semn de recunoaştere a meritelor sale, regina Victoria a decorat-o pe Florence Nightingale cu Crucea Roşie Regală. În 1907 a primit, din partea regelui Edward al VII-lea, Ordinul de Merit.
Vezi AFIŞUL CONFERINŢEI
Foto ştire: medium.com