IAŞI:. Campania „Mâini curate pentru sănătate”

IAŞI:. Campania „Mâini curate pentru sănătate”

„Mâini curate pentru sănătate” este noua campanie a Filialei Iaşi, care începe în luna martie 2018. Campania a fost concepută în siajul unui program amplu derulat de peste 13 ani de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) şi care pledează pentru îmbunătățirea igienei mâinilor în rândul cadrelor medicale, pentru a preveni transmiterea infecțiilor asociate îngrijirilor de

„Mâini curate pentru sănătate” este noua campanie a Filialei Iaşi, care începe în luna martie 2018.

Campania a fost concepută în siajul unui program amplu derulat de peste 13 ani de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) şi care pledează pentru îmbunătățirea igienei mâinilor în rândul cadrelor medicale, pentru a preveni transmiterea infecțiilor asociate îngrijirilor de sănătate.

OMS derulează din 2005 programul „Îngrijirile curate sunt îngrijiri în siguranță” iar din 2009, în cadrul acestuia, Campania anuală intitulată „Salvează vieți: Păstrează-ți mâinile curate!” În cei 10 ani de la lansare, OMS a fixat câte o temă anuală subsumată titlului principal. În 2018, campania are subtitlul „Este în mâinile tale: previne sepsisul în unitățile medicale!” Campania se derulează pe tot parcursul anului, dar data de 5 mai a fost aleasă ca Ziua oficială pe plan mondial pentru această temă.

Argumentul OMS pentru organizarea tuturor acestor acțiuni este că, deşi igiena mâinilor este o măsură elementară necesară pentru reducerea infecțiilor asociate îngrijirilor de sănătate, iar a menține mâinile curate este o acțiune simplă, lipsa de conformare a personalului medical față de respectarea regulilor în această privință continuă să fie o problemă. (A Guide to the Implementation of the WHO Multimodal Hand Hygiene Improvement Strategy).

În aceste condiții, OMS consideră necesar să reamintească anual personalului din sistemul de sănătate că este nevoie să îşi curețe mâinile la momentul potrivit şi în modul potrivit.

Acțiunile planificate de Filiala Iaşi în cadrul Campaniei „Mâini curate pentru sănătate” includ în primul rând un sondaj în rândul membrilor, pentru a şti ce tip ce informații ar dori sa furnizăm pe parcursul campaniei, realizarea unui clip despre tehnici corecte de spălare a mâinilor, materiale informative tipărite, un curs on line care va fi postat pe platforma oamr.eu, autocolante etc.

COMPLETEAZĂ CHESTIONARUL

Sursa: OAMGMAMR Iaşi / Facebook