IAŞI:. Asistenții medicali, implicați în lupta antidrog

Asistenții medicali vor fi mai implicați mai mult în lupta antidrog. Ordinul Asistenților Medicali și Moașelor din România – filiala Iași și Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Iași au încheiat, astăzi, un protocol de colaborare în acest sens. Documentul a fost semnat de Liliana Iordache, președintele OAMMR, și subcomisarul Corneliu Petrea, șeful Biroului

Asistenții medicali vor fi mai implicați mai mult în lupta antidrog.

Ordinul Asistenților Medicali și Moașelor din România – filiala Iași și Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Iași au încheiat, astăzi, un protocol de colaborare în acest sens. Documentul a fost semnat de Liliana Iordache, președintele OAMMR, și subcomisarul Corneliu Petrea, șeful Biroului Zonal CPECA Iași.

Potrivit documentului, protocolul are ca obiect „desfășurarea de programe sau de acțiuni comune pentru prevenirea consumului de droguri, alcool, tutun și a altor tipuri de dependențe în rândul copiilor și tinerilor din instituțiile de învățământ”.

De asemenea, cele două părți vor coopera pentru „organizarea în comun de cursuri de pregătire pentru specialiști în domeniile legislativ, medical, de asistență socială, psihologic, pedagogic, jurnalistic, spiritual și alte domenii conexe, în scopul asigurării personalului necesar instituțiilor de învățământ sau cu obiect de activitate în domeniul prevenirii traficului și consumului ilicit de droguri”.

Documentul mai prevede că CPECA și OAMMR Iași vor asigura sprijin de specialitate celor ce vor să inițieze programe și acțiuni de prevenire a consumului de alcool, tutun și droguri ilicite în școală, familie și comunitate.

„În primul rând, ne interesează realizarea unei rețele de prevenire prin toate resursele care au preocupări în domeniul asigurării sănătății populației. Asistenții medicali vin în contact atât cu oamenii sănătoși cât și cu cei bolnavi și, în acest fel, pot realiza prevenirea primară, secundară și chiar terțiară. Ei îi pot consilia pe pacienți, în sensul conștientizării efectelor negative ale consumului de droguri și îi pot determina să renunțe la acestea”, a declarat Ionela Calfa, medic în cadrul CPECA Iași.

„Este un nou parteneriat pe care îl încheiem cu o instituție de stat. Ne bucurăm că am semnat protocolul, mai ales că asistenții medicali/moașele au un important rol în prevenirea consumului de droguri. Sperăm să avem cât mai multe proiecte realizate”, a precizat Liliana Iordache, președintele OAMMR.

Protocolul de colaborare a intrat în vigoare astăzi și este valabil până la 1 iulie 2007.

(Marius Asăndulesei
Compartimentul publicații, comunicare, imagine și relații cu mass-media
OAMMR Iași)