IAȘI:. Asistenții medicali continuă să plece

Exodul asistenților medicali ieșeni continuă. Ordinul Asistenților Medicali și Moașelor din România – Filiala Iași a eliberat, de la începutul anului, 156 de adeverințe de malpraxis pentru cei care doresc să plece la muncă în străinătate. Destinația preferată a asistenților care își caută de lucru în afara țării rămâne Italia, dar continuă să crească numărul

Exodul asistenților medicali ieșeni continuă.

Ordinul Asistenților Medicali și Moașelor din România – Filiala Iași a eliberat, de la începutul anului, 156 de adeverințe de malpraxis pentru cei care doresc să plece la muncă în străinătate.

Destinația preferată a asistenților care își caută de lucru în afara țării rămâne Italia, dar continuă să crească numărul solicitanților pentru Spania, Marea Britanie și Irlanda. De asemenea, sunt cazuri în care asistenții medicali își caută de lucru în Statele Unite ale Americii, Israel sau Emiratele Arabe Unite. Asistenții care lucrează în Emiratele Arabe Unite spun că salariile de acolo sunt ceva mai mici decât în Europa, însă mult mai convenabile decât în România.

În perioada 7 ianuarie 2003 – 22 august 2007, OAMMR Iași a eliberat 930 adeverințe de malpraxis în vederea plecării în străinătate. Adeverințele de malpraxis sunt documente emise de OAMMR și certifică faptul că solicitanții nu au avut probleme pe linie profesională. Adeverințele de malpraxis se eliberează pe loc, în baza autorizației de liberă practică și a actelor de studii (diploma de studii și foaia matricolă). Cele mai multe asemenea documente (279) au fost eliberate în anul 2004, iar cele mai puține (82) în 2005.

OAMMR Iași estimează că numărul celor care pleacă din țară va continua să crească, principalele motive constituindu-le salariile net superioare, respectul din partea medicilor și gradul crescut de civilizație al pacienților din țările respective.

Marius Asăndulesei
Compartimentul Publicații, comunicare, imagine și relații cu mass-media
OAMMR Iași