IAȘI:. Asistenții care au depus dosarele pentru completarea studiilor trebuie să plătească taxa de înscriere

Asistenții medicali ieșeni care s-au înscris la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu în vederea echivalării studiilor trebuie să plătească taxa de înscriere pentru primirea dosarelor. Prezentă la ediția din 2 august a emisiunii „Consultația de sâmbătă”, difuzată de Antena 1 Iași, Liliana Pintilie, președintele Ordinului Asistenților Medicali și Moașelor din România, a adus clarificări în

Asistenții medicali ieșeni care s-au înscris la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu în vederea echivalării studiilor trebuie să plătească taxa de înscriere pentru primirea dosarelor.

Prezentă la ediția din 2 august a emisiunii „Consultația de sâmbătă”, difuzată de Antena 1 Iași, Liliana Pintilie, președintele Ordinului Asistenților Medicali și Moașelor din România, a adus clarificări în acest sens.

„OAMMR a fost un intermediar, un negociator între membrii săi și Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, respectiv Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad. Nu noi am selectat dosarele, universitățile vor face acest lucru. Pentru Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu s-au înscris 350 de asistenți medicali și moașe din Iași. Noi am adunat dosarele colegilor noștri pentru a-i scuti de un efort suplimentar, ceea ce înseamnă economie de timp și bani. Nu am oprit taxa de înscriere și din acest motiv nu putem duce acum dosarele la Sibiu. Inițial, din partea universității s-a spus că taxa nu este necesară la dosar, apoi s-a revenit cu precizarea că fără această taxă de 200 lei nu sunt primite dosarele. Am obținut o derogare de două săptămâni, până în 15 august mai exact, timp în care colegii noștri să aducă banii reprezentând taxa de înscriere”, a declarat Liliana Pintilie.

În privința anului în care vor fi admiși candidații, președintele OAMMR a precizat: „Sunt o groază de reclamații la minister că trec în anul II, în anul IV și așa mai departe. Nu. Analiza o face o comisie la nivelul universității. Dacă au 30 de credite, vor trece în anul II, iar dacă au mai mult de 40-50 de credite vor promova în anul III, în funcție de programa anlitică de la școala postliceală. În anul al IV-lea vor trece numai absolvenții de colegiu universitar medical. Selecția o va face Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, iar până la 30 septembrie vom primi lista cu candidații declarați admiși. Singura problemă este că universitatea cere programa analitică, iar colegii noștri au la dosare doar foaia matricolă. Probabil va trebui să rugăm școala postliceală să le dea programa analitică pe ani și nu individual, ca să fie mai simplu. Fără programa analitică, dosarele nu sunt primite”.

Despre modalitatea de desfășurare a cursurilor, Liliana Pintilie a declarat că acestea sunt la zi. „Conform autonomiei universitare, aceste ore se pot cumula și desfășura la sfârșit de săptămână, dar asta va stabili numai universitatea. Din câte știu, Universitatea „Lucian Blaga” își va deschide un punct de lucru, iar cadrele didactice de acolo vor veni aici, în Iași”.

Sursa: Antena1 Iași