IAŞI:. Asistenți medicali fără bacalaureat

Zeci de absolvenți de școli postliceale sanitare solicită avizul filialei Iași a Ordinului Asistenților Medicali și Moașelor din România pentru obținerea autorizațiilor de liberă practică medicală. Printre solicitanți se numără și tineri care au absolvit liceul, dar nu au promovat examenul de bacalaureat. Aceștia s-au înscris la diverse școli postliceale private ce primesc candidați fără

Zeci de absolvenți de școli postliceale sanitare solicită avizul filialei Iași a Ordinului Asistenților Medicali și Moașelor din România pentru obținerea autorizațiilor de liberă practică medicală.

Printre solicitanți se numără și tineri care au absolvit liceul, dar nu au promovat examenul de bacalaureat. Aceștia s-au înscris la diverse școli postliceale private ce primesc candidați fără diplome de bacalaureat și la sfârșit au obținut certificatul de competențe profesionale de la unități de învătământ de stat, acreditate de Ministerul Educației și Cercetării. În aceste conditii, OAMMR este forțat să acorde avizul pentru autorizații.

„Atâta timp cât cineva are diplomă de la o școală postliceală de stat, suntem obligați să dăm avizul favorabil. Acest lucru pune însă sub semnul întrebării calitatea actului medical. Daca nu au fost în stare să ia bacalaureatul, cum se vor descurca la patul bolnavului? Este adevărat că acești absolvenți, ca număr, nu sunt reprezentativi pentru profesia de asistent medical, dar e suficient pentru ca oamenii să se îndoiască de profesionalismul nostru. Practic, se trece peste noi ca organizație profesională și suntem forțați să acceptăm o situație care nu ne onorează. Prin admiterea unor asemenea practici, autoritățile își bat joc de noi”, a declarat Liliana Iordache, președintele OAMMR.

În calitatea sa de reprezentant unic și legitim al profesiei de asistent medical, OAMMR a solicitat Ministerului Sănătății modificarea Legii 307/2004 privind exercitarea profesiei de asistent medical, astfel încât aceasta să prevadă expres obligativitatea diplomei de bacalaureat la dosarul celor care doresc autorizații de liberă practică medicală. „Dacă vrem sa fim respectati, trebuie sa ne aliniem normelor Uniunii Europene în domeniu. Pacientul trebuie să știe că este îngrijit de oameni competenți, nu de orice absolvent care a urmat cine știe ce școală și s-a trezit, peste noapte, asistent medical”, a adăugat Liliana Iordache.

În prezent, în județul Iași lucrează peste 5 000 de asistenți medicali.