IAŞI:. Admiterea la Universitatea de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa”

Pentru anul universitar 2004-2005, Universitatea de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa” Iași a scos la concurs, la facultăți, 1215 locuri, dintre care 545 subvenționate și 670 cu taxă. Pentru colegiile universitare sunt 85 de locuri finanțate de la bugetul de stat și 400 cu taxă. Înscrierile au început pe 13 iulie și se desfășoară

Pentru anul universitar 2004-2005, Universitatea de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa” Iași a scos la concurs, la facultăți, 1215 locuri, dintre care 545 subvenționate și 670 cu taxă. Pentru colegiile universitare sunt 85 de locuri finanțate de la bugetul de stat și 400 cu taxă.

Înscrierile au început pe 13 iulie și se desfășoară până duminică, 18 iulie. Taxa de înscriere este de 30 de euro pentru facultăți și 20 de euro pentru colegii.

La Facultatea de Medicină Generală, specializarea Moașe sunt 20 locuri fără taxă și 40 cu taxă. Concursul va avea loc în ziua de 20 iulie 2004 sub formă de test-grilă. Calcularea mediei de admitere se face astfel: nota la testul grilă – 65%, media de la examenul de bacalaureat – 5%, media multianuală a liceului – 30%.

„Profesia de moașă este de viitor. Consider că studiile medii sunt insuficiente pentru responsabilitățile ce-ți revin atunci cand profesezi în conformitate cu legislația Uniunii Europene. Cadrele didactice de la Facultatea de Moașe au manifestat un interes aparte, înțelegând importanța acestei profesii. Este dificil, dar cine dorește să învețe nu va rămâne fără loc de muncă, mai ales că diploma de absolvire este recunoscută și în țările Uniunii Europene. Dupa absolvirea facultății, moașele își pot deschide propriile cabinete și au posibilitatea să încheie contracte directe cu Asigurările de Sănătate. Ele mai pot urmări evoluția stării de sănătate a gravidei din primele luni și până la naștere. De asemenea, moasele vor face consiliere în ceea ce privește planificarea familială și bolile cu transmitere sexuală. Am 25 de ani de vechime „în câmpul muncii” și nu mi-e rușine să stau pe băncile facultății, alături de colegele mele mai tinere”, a declarat Maria Bolotă, vicepreședinte al OAMR Iași și studentă în anul al II-lea la Facultatea de Moașe.

La Colegiul Universitar Medical sunt 485 de locuri, împărțite astfel:
Asistență medicală generală – filiala Iași – 30 locuri fără taxă și 100 cu taxă

Asistență medicală generală – filiala Botoșani – 15 locuri fără taxă și 100 cu taxă

Tehnică dentară – 13 locuri fără taxă și 50 cu taxă

Asistență dentară – 12 locuri fără taxă și 50 cu taxă

Balneofiziokinetoterapie și recuperare – 15 locuri fără taxă și 100 cu taxă.

Selecția candidaților se face pe bază de dosar, în funcție de media de admitere, calculată astfel: 25% media la examenul de bacalaureat, 50% media anilor de liceu, 25% media obținută în liceu la biologie sau chimie.

Un candidat se poate înscrie pentru admitere la mai multe facultăți sau colegii, dacă achită pentru fiecare înscriere taxa respectivă.

Sunt scutiți de plata taxei candidații orfani de ambii sau unul dintre părinți, cei proveniți de la casele de copii sau din plasament familial, copiii eroilor-martiri ai Revoluției, candidații răniți în timpul Revoluției din Decembrie 1989 și copiii personalului didactic (în activitate, pensionar, decedat).

Taxa de școlarizare este de 500 de euro pe an pentru Colegiul Universitar Medical și 350 de euro pentru Facultatea de Moașe.