IAŞI:. 12 mai – Ziua Internaţională a Asistentului Medical

IAŞI:. 12 mai – Ziua Internaţională a Asistentului Medical

Lucrări ştiinţifice, prezentare de carte şi expoziţie de fotografie la conferinţa dedicată Zilei Internaţionale a Asistentului Medical Peste 10.000 de asistenţi medicali ieşeni sărbătoresc, pe 12 mai, ziua profesiei. Filiala Iaşi a Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România marchează această zi specială prin conferinţa judeţeană cu tema „Asistenţii medicali şi moaşele

Lucrări ştiinţifice, prezentare de carte şi expoziţie de fotografie la conferinţa dedicată Zilei Internaţionale a Asistentului Medical

Peste 10.000 de asistenţi medicali ieşeni sărbătoresc, pe 12 mai, ziua profesiei.

Filiala Iaşi a Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România marchează această zi specială prin conferinţa judeţeană cu tema „Asistenţii medicali şi moaşele – o forţă pentru schimbare: îngrijiri eficiente, costuri eficiente”. Tema este stabilită pentru a marca importanţa şi implicarea asistenţilor medicali şi moaşelor în comunitate.

Evenimentul are loc sâmbătă, 9 mai 2015, de la ora 10, în Sala „Cuza” a Hotelului „Unirea”. Peste 200 de asistenţi medicali şi moaşe şi-au anunţat participarea, au fost pregătite 13 lucrări ştiinţifice, iar cea mai bună dintre ele va fi premiată cu o tabletă.

Nu au fost uitaţi nici asistenţii medicali şi moaşele care au ieşit la pensie. 20 dintre ei vor fi premiaţi de colegi şi invitaţi să împărtăşească din experienţa profesională şi umană câştigată în cei peste 40 de ani de profesie.

Tot la conferinţă va fi prezentat volumul „Asistenţii medicali în câmpul profesiilor din sănătate. Rolul procesului de profesionalizare în conturarea identităţii profesionale”. Semnată de Silvia Popovici, manager îmbunătăţiri procese în cadrul OAMGMAMR Iaşi, cartea a apărut în 2014 la Editura Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” şi a fost lansată oficial în februarie a.c. Silvia Popovici este doctor în sociologie, iar subiectul tezei de doctorat şi al cărţii îl constituie activitatea asistenţilor medicali ieşeni. Cartea este rodul cercetărilor efectuate pe parcursul a trei ani, inclusiv un stagiu de documentare de şase luni la Centrul de Cercetare „Max Weber” din Lyon (Franţa).

Participanţii la conferinţă vor putea viziona, de asemenea, expoziţia de fotografie „Profesie pentru viaţă”. Simulări, intervenţii reale, cursuri de pregătire, săli de operaţii, supravegherea nou-născuţilor, ateliere de formare în asistenţa medicală, lansare de carte având ca subiect activitatea profesională a asistenţilor medicali şi moaşelor – toate acestea sunt surprinse de Adriana Tofănescu şi Marius Asăndulesei în cele peste 50 de imagini ale expoziţiei foto dedicate Zilei Internaţionale a Asistentului Medical.

„Este o sărbătoare a colegilor noştri, o zi în care să fie mândri de profesia lor, chiar dacă nu lucrează în condiţiile visate şi nu au salariile din Occident. Îi felicit că şi-au ales această profesie nobilă, profund umană, pe care nu oricine este în stare să o facă şi trebuie să nu uităm, aici, că în spitale peste 70% din activitatea de îngrijire aparţine asistenţilor medicali. Îi mai felicit pentru că, în condiţiile de lucru şi de salarizare actuale, se află şi lucrează în România. Totodată, prin conferinţa de sâmbătă, conştientizăm, o dată în plus, cât de importanţi suntem pentru comunitatea din care facem parte. Le urez tuturor colegilor La mulţi ani şi tot ce este de folos lor şi celor dragi să se împlinească”, a subliniat Liliana Pintilie, preşedintele OAMGMAMR Iaşi.

Participanţii la conferinţă primesc 12 credite EMC.
La nivel mondial, Ziua Internaţională a Asistentului Medical se sărbătoreşte de aproape jumătate de secol, iar Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România marchează acest eveniment special de 15 ani. În OAMGMAMR sunt înscrişi, la nivel naţional, peste 120.000 de asistenţi medicali şi moaşe.

* * *

12 mai a fost stabilită în 1965 de Consiliul Internaţional al Asistenţilor Medicali (ICN) ca Zi Internaţională a profesiei în semn de respect faţă de Florence Nightingale, cea care a impus profesia de asistent medical ca una de sine stătătoare, fiind, drept urmare, prima femeie din Marea Britanie recompensată cu Ordinul de Merit.
Născută în 1820, la Florenţa, Florence Nightingale s-a remarcat în timpul Războiului din Crimeea (1853-1856), când a întocmit un raport despre metodele medicale primitive şi condiţiile de viaţă dificile cu care se confruntau asistenţii medicali pe front. În 1860, cu banii câştigaţi pentru serviciile aduse, a deschis o şcoală de asistenţi medicali pe lângă Spitalul „Saint Thomas” din Londra, ceea ce a însemnat un prim pas în pregătirea de specialitate a acestora. Ca semn de recunoaştere a meritelor sale, regina Victoria a decorat-o pe Florence Nightingale cu Crucea Roşie Regală. În 1907 a primit, din partea regelui Edward al VII-lea, Ordinul de Merit.

Ascultă Radio Iaşi – Interviu Liliana Pintilie, presedinte OAMGMAMR Iaşi
Descarcă POSTERUL ICN
Foto: gomerblog.com