IAŞI:. 12 mai – Ziua Internaţională a Asistentului Medical

IAŞI:. 12 mai – Ziua Internaţională a Asistentului Medical

Peste 8.000 de asistenţi medicali ieşeni sărbătoresc, pe 12 mai, ziua profesiei. Ei sunt alături de colegii din întreaga lume care îşi amintesc, în această zi, de Florence Nightingale, cea care a impus profesia de asistent medical ca una de sine stătătoare. 12 mai a fost stabilită în 1965 de Consiliul Internaţional al Asistenţilor Medicali

Peste 8.000 de asistenţi medicali ieşeni sărbătoresc, pe 12 mai, ziua profesiei.

Ei sunt alături de colegii din întreaga lume care îşi amintesc, în această zi, de Florence Nightingale, cea care a impus profesia de asistent medical ca una de sine stătătoare.

12 mai a fost stabilită în 1965 de Consiliul Internaţional al Asistenţilor Medicali (ICN) ca Zi Internaţională a profesiei şi subliniază importanţa rolului asistentului medical în menţinerea sănătăţii comunităţii, precum şi a susţinerii de care acesta are nevoie pentru a fi eficient şi motivat la locul de muncă. În acest an, tema stabilită de ICN este „Asistentul medical: o forţă pentru schimbare. O resursă vitală pentru sănătate”.

În România, Ziua Internaţională a Asistentului Medical este la ediţia a paisprezecea.

Filiala Iaşi a Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România marchează această zi specială sâmbătă, 10 mai, în Sala de Consiliu (Policlinica Stomatologică Boltă, intrarea dinspre Bulevardul Independenţei), prin conferinţa cu tema „Schimbarea în sănătate începe cu noi”.

„Este o zi specială, o zi în care asistenţii medicali merită să fie sărbătoriţi. Rolul asistentul medical este unul de o importanţă deosebită. Practic, 60% din activitatea la patul bolnavului revine colegilor noştri şi se întâmplă frecvent ca un singur om să aibă grijă de 30-40 de pacienţi. De asemenea, asistenţii medicali fac prevenţie, dar despre acest lucru prea puţin se vorbeşte. Schimbarea în sănătate poate începe cu noi, avem un potenţial uriaş, dar autorităţile nu acordă acestei profesii importanţa meritată. Pe de altă parte, vechile probleme precum subfinanţarea sistemului sanitar şi deficitul de personal au rămas pe lista celor nerezolvate. Totuşi, fără asistenţi medicali şi moaşe sistemul sanitar nu ar putea funcţiona şi, cu siguranţă, există un viitor mai bun şi pentru aceste profesii”, a declarat Liliana Pintilie, preşedintele Filialei Iaşi a OAMGMAMR.

În OAMGMAMR sunt încrişi, în total, peste 100.000 de asistenţi medicali și moașe.

* * *

Născută în 1820, la Florența, Florence Nightingale s-a remarcat în timpul Războiului din Crimeea (1853-1856), când a întocmit un raport despre metodele medicale primitive și condițiile de viață dificile cu care se confruntau asistenții medicali pe front. În 1860, cu banii câștigați pentru serviciile aduse, a deschis o școală de asistenți medicali pe lângă Spitalul „Saint Thomas” din Londra, ceea ce a însemnat un prim pas în pregătirea de specialitate a acestora. Ca semn de recunoaștere a meritelor sale, regina Victoria a decorat-o pe Florence Nightingale cu Crucea Roșie Regală. De asemenea, a primit, în 1907, din partea regelui Edward al VII-lea, Ordinul de Merit, fiind prima femeie din Marea Britanie recompensată cu această decorație.

Descarcă AFIŞUL CONFERINŢEI