IAȘI:. 12 mai – Ziua Internaţională a Asistentului Medical

Peste 8.000 de asistenţi medicali ieşeni sărbătoresc, pe 12 mai, ziua profesiei. La nivel mondial Ziua internațională a asistentului medical se sărbătorește de aproape jumătate de secol, iar Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România marchează acest eveniment special pentru membrii săi, de 13 ani. Filiala Iaşi a OAMGMAMR Ordinului Asistenţilor Medicali

Peste 8.000 de asistenţi medicali ieşeni sărbătoresc, pe 12 mai, ziua profesiei. La nivel mondial Ziua internațională a asistentului medical se sărbătorește de aproape jumătate de secol, iar Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România marchează acest eveniment special pentru membrii săi, de 13 ani.

Filiala Iaşi a OAMGMAMR Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România și-a invitat membrii la o întâlnire specială pe data de 11 mai, în Sala de Consiliu din Policlinica Stomatologică Boltă. Și-au anunțat prezenta peste 200 de asistenți medicali și moașe și au fost pregătite 10 lucrări, o sesiune de postere și o secțiune specială, dedicată prevenției epuizării profesionale. Va fi un eveniment special și pentru 25 pensionari foști asistenți medicali și moașe care vor fi premiați de colegi și invitați să vorbească despre experiența profesională și umană câștigată în peste 40 de ani de profesie.

Tema stabilită de Filiala Iași pentru Conferința din 11 mai este „Asistentul medical şi moaşa – promotori ai sănătăţii în comunitate”, pentru a marca rolul asistenților medicali în promovarea și menținerea sănătății în comunitate, dar și pentru a atrage atenția asupra problemelor pe care aceștia le întâmpină în exercitarea profesiei și în implicarea în politicile de sănătate la nivel național și local.

„Asistenţii medicali și moașele sunt cu adevărat promotori ai sănătății în comunitate, dar rolul lor în România de astăzi nu este cel pe care ni-l dorim cu adevărat. Ei ar putea face mult mai mult decât acum. Ar fi extrem de importanți în educația pentru sănătate, în prevenirea unor afecțiuni sau în îngrijirile la domiciliu. Foarte mult ar conta, de asemenea, înființarea cabinetelor medicale de practică independentă, ceea ce ar reduce perioada de spitalizare, cheltuielile în sistemul sanitar și aglomerația din unitățile de primire urgențe. Am propus aceste cabinete Ministerului Sănătății în 2006 dar nici până acum nu am primit un răspuns, iar autonomie profesională avem doar pe hârtie, ca și cum scopul responsabililor din sănătate ar fi de a submina permanent poziția și statutul profesioniștilor asistenți medicali și moașe. Ne dorim ca, măcar de ziua noastră, guvernanții să se gândească la asistenții medicali ca la reali promotori ai sănătății, deoarece numai așa rolul nostru este complet. De ziua noastră, le urez tuturor colegilor mei La mulţi ani, sănătate, seninătate și înțelegere în familii, îndrăzneală și satisfacții în exercitarea profesiei. Îi asigurăm de toată susținerea noastră în ceea ce fac din punct de vedere profesional”, a declarat Liliana Pintilie, preşedintele Filialei Iaşi a OAMGMAMR.

* * *

12 mai a fost stabilită în 1965 de Consiliul Internaţional al Asistenţilor Medicali (ICN) ca Zi Internaţională a profesiei în semn de respect față de Florence Nightingale, cea care a impus profesia de asistent medical ca una de sine stătătoare, fiind, drept urmare, prima femeie din Marea Britanie recompensată cu Ordinul de Merit.

Născută în 1820, la Florența, Florence Nightingale s-a remarcat în timpul Războiului din Crimeea (1853-1856), când a întocmit un raport despre metodele medicale primitive și condițiile de viață dificile cu care se confruntau asistenții medicali pe front. În 1860, cu banii câștigați pentru serviciile aduse, a deschis o școală de asistenți medicali pe lângă Spitalul „Saint Thomas” din Londra, ceea ce a însemnat un prim pas în pregătirea de specialitate a acestora. Ca semn de recunoaștere a meritelor sale, regina Victoria a decorat-o pe Florence Nightingale cu Crucea Roșie Regală. De asemenea, a primit, în 1907, din partea regelui Edward al VII-lea, Ordinul de Merit.

Tema Consiliului Internaţional al asistenţilor medicali pentru 12 mai 2013 este „Ţintele de dezvoltare ale mileniului 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1” este. Sloganul se doreşte a fi o numărătoare inversă până în 2015, termenul pentru realizarea scopurilor care ţin de domeniul sănătăţii.

În anul 2000, Organizaţia Naţiunilor Unite a adoptat Declaraţia Mileniului, iar din partea a III-a a Declaraţiei, intitulată „Dezvoltare şi eradicarea sărăciei” au fost inspirate cele 8 ţinte/scopuri de dezvoltare ale mileniului, care au fost prezentate Adunării Generale a ONU în septembrie 2001. Trei dintre scopuri sunt legate în mod direct de sănătate, iar de profesia de asistent medical şi moaşă – scopurile 4, 5 şi 6.

Scopul 4 – Reducerea mortalităţii infantile – s-au înregistrat din 1990 succese semnificative la nivel global, în special în scăderea mortalităţii în rândul copiilor sub 5 ani. Oricum, majoritatea deceselor celor 7,8 milioane de copii anual ar fi putut fi prevenite. Mortalitatea neonatală continuă să fie o preocupare majoră, din cauza bolilor infecţioase şi a subnutriţiei.

Scopul 5 – Îmbunătăţirea sănătăţii maternale – a scăzut, din 1990, cu aproape 50% numărul femeilor decedate în timpul sarcinii sau al naşterii.

Scopul 6 – Combaterea HIV/SIDA, a malariei şi a altor boli – în timp ce numărul de cazuri de malarie şi tuberculoză raportate este în scădere, pe de altă parte a crescut rezistenţa la tratamentul pentru malarie şi sunt mai mulţi pacienţi multidrogo rezistenţi.

Fiind cel mai numerous grup profesional din domeniul sănătăţii, nu este nici un dubiu că asistenţii medicali şi moaşele sunt factori cheie în atingerea scopurilor mileniului.

Vezi GALERIA FOTO