Specialiști de renume internațional ai vieții medicale dezbat la Cluj-Napoca, la al X-lea Congres al Federației Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, care se desfășoară joi și vineri, principalele complicații ale diabetului – retinopatia, nefropatia, neuropatia, bolile cardiovasculare și leziunile piciorului – precum și subiecte legate de diagnosticarea, tratamentul și prevenția acestei boli cu
Specialiști de renume internațional ai vieții medicale dezbat la Cluj-Napoca, la al X-lea Congres al Federației Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, care se desfășoară joi și vineri, principalele complicații ale diabetului – retinopatia, nefropatia, neuropatia, bolile cardiovasculare și leziunile piciorului – precum și subiecte legate de diagnosticarea, tratamentul și prevenția acestei boli cu o incidență în continuă creștere.
Concomitent cu Congresul Federației Române de Diabet, Nutriție, Boli Metabolice, vineri, se vor desfășura, la Grand Hotel Napoca, al doilea Congres al Asociației Române de Educație în Diabet și Întâlnirea Asociațiilor Persoanelor cu Diabet.
Tema reuniunii de la Cluj-Napoca este „Abordarea multidisciplinară a pacientului cu diabet, la 90 de ani de la prima injecție cu insulin”. Congresul cuprinde conferințe, prezentări poster, mese rotunde, simpozioane educative, un curs pentru medicii rezidenți și o sesiune pentru asistenții educatori.
Printre personalitățile care susțin comunicări la congres se numără prof. dr. Nicolae Hâncu – „Aportul Lilly la 90 de ani de insulinoterapie”, conf. dr. Ioan Andrei Vereșiu – „Humalog, primul analog de insulin”, prof. dr. Massimo Massi Benedetti (Italia) – „Scopul și premizele dezvoltării Registrului European de Diabet: proiectul EUBIROD”, prof. dr. Tsvetalina Tankova (Bulgaria) – „Semnificația clinică a automonitorizării în diabetul zaharat”, prof. dr. Alberto de Leiva (Spania) – „Managementul intensiv al diabetului zaharat. Monitorizarea glicemică continuă versus automonitorizarea clasică: eficacitate și limitări”, prof. dr. Ioana Micle – „Particularitățile cetoacidozei diabetice la copil și adolescent”, conf. dr. Gabriela Roman – „Optimizarea insulinoterapiei în diabetul zaharat tip 1”, profesorii Gyorgy G. Jermendy (Ungaria), Helmut Schatz (Germania) și conf. dr. Cristian Serafinceanu.
În acest an se împlinesc 90 de ani de când injecția cu insulină a fost folosită pentru prima dată pe un pacient pentru tratarea diabetului. Acest moment important din istoria medicinei se întâmpla imediat după ce românul Nicolae Paulescu a descoperit insulina, la sfârșitul anului 1921, în urma unor lungi studii experimentale.
Federația Internaționala de Diabet avertizează că principalele cauze de deces în rândul persoanelor diagnosticate cu diabet sunt complicațiile diabetului. La nivel mondial, se estimează ca aproximativ 4 milioane de oameni pe segmentul de vârsta 20-79 ani au murit în urma complicațiilor diabetului, în 2010.
„În cadrul Congresului se va atrage atenția asupra faptului că, deși Programul național de diabet asigură accesul neîngrădit la o medicație specifică de cea mai bună calitate, „pachetele” de îngrijire a pacienților cu complicații sunt absente”, spune conf. univ. dr. Ioan Andrei Vereșiu, președintele Federației Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice.
AGERPRES, 8 noiembrie 2012