CAVTAT:. Certificatul statutului profesional, obligatoriu pentru toți asistenții medicali

17 state din Europa și Statele Unite ale Americii au fost reprezentate la a treia Conferință Internațională a Federației Europene a organizațiilor de reglementare a profesiei de asistent medical (FEPI), organizată în septembrie în Croația. Conferința a permis reprezentanților asistenților medicali să vorbească deschis despre problemele pe care le au în reglementarea profesiei în țările

17 state din Europa și Statele Unite ale Americii au fost reprezentate la a treia Conferință Internațională a Federației Europene a organizațiilor de reglementare a profesiei de asistent medical (FEPI), organizată în septembrie în Croația.

Conferința a permis reprezentanților asistenților medicali să vorbească deschis despre problemele pe care le au în reglementarea profesiei în țările lor. În același timp, a fost și un prilej pentru reprezentații Directoratului General pentru piața muncii din cadrul Comisiei Europene, pentru cei ai Consiliului European al profesiilor liberale și pentru reprezentanții organizațiilor pacienților din Europa să prezinte noutățile legislative la nivel european în acest domeniu, ca și punctele de vedere referitoare la profesia de asistent medical.

Cele mai aprinse dezbateri au fost legate de nevoia asistentului medical de a fi protejat în relația cu pacientul, de a i se asigura condiții de muncă adecvate, astfel încât să se poată ridica la nivelul standardelor solicitate de exercitarea profesiei. De asemenea, participanții au fost de acord că trebuie să existe o colaborare mai bună între organizațiile de reglementare și mediul universitar, astfel încât profesioniștii din sistem să stabilească ce trebuie să învețe un viitor asistent medical, și nu cadrele universitare care nu au experiență în acest domeniu.

Reprezentanții FEPI au readus în discuție necesitatea existenței și implementării în toate statele Europei a Certificatului statutului profesional, un document care să cuprindă toate datele profesionale ale asistentului medical și care să permită organizațiilor de reglementare din orice stat al Europei să analizeze pregătirea și traseul profesional al unui asistent medical. De asemenea, tot ca obligatoriu de implementat în statele Europene va fi și Codul de etică și de conduită al asistentului medical, document elaborat de FEPI, și care va fi prezentat în fața Comisie de Sănătate a Comisie Europene. La elaborarea acestui document a luat parte și OAMMR, prin președintele organizației, Liliana Iordache.

În a doua zi a Conferinței au fost organizate trei grupuri de lucru: pe reglementarea profesiei pe piața muncii, pe recunoașterea calificărilor profesionale, și pe educație și competențe. Printre altele, reprezentanții Italiei, ai Suediei, Marii Britanii au remarcat multitudinea modelelor de diplome și certificate care sunt emise de autoritățile din România, și au solicitat ca situația să fie clarificată, astfel încât asistenții medicali români să nu întâmpine probleme dacă doresc să lucreze într-un stat european. OAMMR va trimite o scrisoare deschisă în acest sens Ministerului Educației, Ministerului Sănătății și Guvernului României. De asemenea, OAMMR a solicitat fiecărei organizații de reglementare din Europa participante la conferință să elaboreze și să transmită OAMMR un formular care să menționeze care sunt informațiile pe care le solicită asistenților medicali din România în momentul în care solicită să lucreze în țările respective.

La a treia Conferință FEPI au participat este 250 de asistenți medicali, printre care și 11 asistenți medicali din România. OAMMR este membru al FEPI de la începutul anului trecut.

Sursa: oamr.ro