Aceasta este concluzia în urma întâlnirii recente care a avut loc la București între o delegație de experți ai Uniunii Europene, Ministerului Sănătății, Ministerului Educației, Cercetării și Tineretului și reprezentanții OAMMR. Întâlnirea, la care au participat și reprezentanți ai altor instituții și organizații profesionale din domeniul Sănătății, a făcut parte dintr-o misiune de evaluare a
Aceasta este concluzia în urma întâlnirii recente care a avut loc la București între o delegație de experți ai Uniunii Europene, Ministerului Sănătății, Ministerului Educației, Cercetării și Tineretului și reprezentanții OAMMR.
Întâlnirea, la care au participat și reprezentanți ai altor instituții și organizații profesionale din domeniul Sănătății, a făcut parte dintr-o misiune de evaluare a profesiilor medicale. Într-o scrisoare către conducerea OAMMR, secretarul de stat pentru Integrare Europeană din cadrul Ministerului Sănătății, Ion Bazac, mulțumește pentru participarea la „organizarea și buna desfășurare a misiunii de evaluare în domeniul recunoașterii reciproce a calificărilor profesionale – profesii medicale”.
Experții europeni au apreciat „gradul înalt de pregătire profesională”, iar în cadrul întâlnirii au fost subliniate „progresele deosebite înregistrate în domeniul reglementării și exercitării profesiunilor medicale”.
Aceste aspecte vor fi prezentate amănunțit în cadrul rapoartelor ce vor fi elaborate de experții Comisiei Europene pentru fiecare profesie în parte.
„Aprecierile pe care experții Uniunii Europene le-au făcut la adresa OAMMR ne bucură. Acest lucru demonstrează că organizația profesională a asistenților medicali nu a stat degeaba și a făcut progrese considerabile în direcția alinierii la normele europene. De o apreciere deosebită s-au bucurat Programul de Educație Medicală Continuă – care reprezintă un element de bază în pregătirea profesională a asistenților medicali din țările Uniunii – și Registrul Unic Național, baza de date în care trebuie să se regăsească fiecare asistent medical. În acelasi timp, aprecierile experților europeni ne obligă să continuăm eforturile pentru ridicarea standardelor exercitării profesiei de asistent medical și de moașă. Avem încă mult de muncă, dar am demonstrat deja că asistentul medical și moașa din România pot lucra la standarde europene”, a declarat Liliana Iordache, președintele OAMMR.