Ministerul Sănătății a aprobat două excepții de la regulile impuse la examenul de grad principal 2005. Prima se referă la asistenții medicali care lucrează în radiologie și laborator, iar a doua la cei obstetrică ginecologie, pediatrie și ocrotire. Astfel, asistenții medicali angajați în servicii de radiologie și laborator vor avea dreptul să susțină examenul de
Ministerul Sănătății a aprobat două excepții de la regulile impuse la examenul de grad principal 2005.
Prima se referă la asistenții medicali care lucrează în radiologie și laborator, iar a doua la cei obstetrică ginecologie, pediatrie și ocrotire.
Astfel, asistenții medicali angajați în servicii de radiologie și laborator vor avea dreptul să susțină examenul de grad principal în aceste specialități, chiar dacă specialitatea lor de bază este de asistent generalist. Condiția de înscriere în concurs este ca solicitanții să fi lucrat în servicii de radiologie, respectiv în laborator, cel puțin cinci ani.
Ministerul Sănătății a aprobat această excepție în condițiile în care, după 1993, numărul asistenților medicali pregătiți în specialitățile de radiologie și laborator a scăzut constant, din cauză că cele mai multe unități de învățământ de profil nu au mai introdus în curricula școlară cele două specialități. În momentul de față există Școli postuniversitare și Colegii care pregătesc asistenți de radiologie și laborator, dar numărul acestora nu acoperă necesarul numeric și nici ca arie geografică.
De altfel, mai există o motivație pentru decizia Ministerului Sănătății. Gradul principal reprezintă un grad profesional, care atestă experiența obținută timp de minim cinci de un asistent medical într-o anumită specialitate și care atestă, în același timp, creșterea competenței acestuia în specialitatea respectivă. Se presupune, în aceste condiții, că un candidat va utiliza această experiență la susținerea examenului de grad. Asistenții medicali generaliști care lucrează în radiologie și laborator nu aveau însă posibilitatea să susțină examenul de grad principal în specialitatea de bază (generalist), deoarece nu acumulau vechimea necesară de cinci ani în această specialitate.
A doua excepție la examenul de grad principal de anul acesta se referă la asistenții medicali angajați în secții de obstetrică ginecologie, pediatrie și ocrotire și la asistenții medicali care lucrează ca generaliști.
Aceștia au dreptul să se înscrie la examenul de grad principal, chiar dacă nu au cumulat cinci ani în specialitatea în care lucrează în prezent. Condiția este să fi fost angajați în una din specialitățile enumerate mai sus, astfel încât, cumulate, perioadele de angajare să fie de cinci ani. Ei se pot înscrie la examenul pentru specialitatea pediatrie, obstetrică ginecologie, ocrotire, asistenți generaliști chiar dacă pe diploma studiillor de bază este trecută specialitatea generalist sau oricare din celelalte trei specialități. De asemenea, pot susține examenul și cei care și-au schimbat specialitatea, în condițiile expuse.
De exemplu, un asistent medical care lucrează de doi ani în pediatrie are dreptul să susțină examenul examenul de grad principal în pediatrie dacă a mai lucrat trei ani mimim ca asistent generalist, sau ca asistent de obstetrică ginecologie, respectiv ocrotire. Regula este valabilă pentru toate specialitățile enumerate.
Decizia a fost luată în condițiile în care toți asistenții care lucrează ca generaliști sau în servicii de pediatrie, obstetrică ginecologie, ocrotire desfășoară activități specifice de îngrijiri de sănătate, deși Școlile postliceale nu au mai pregătit după 1990 asistenți medicali în cele trei specialități. De altfel, în statele Uniunii Europene pentru îngrijirile generale de sănătate se școlarizează în specialitatea asistent medical generalist, iar pregătirea specifică pentru secții de pediatrie, îngrijiri comunitare, etc. se realizează prin programe post-bază de educație medicală continuă.
Sursa: oamr.ro