BUCUREŞTI:. Recomandările UE cu privire la asistenții medicali zac la Guvern

Guvernul obstrucționează recomandările europene cu privire la profesia de asistent medical. După misiunea de evaluare TAIEX din iunie 2004, de la Târgu Mureș, reprezentanții Uniunii Europene au formulat o serie de recomandări cu privire la această categorie profesională. Cu toate acestea, documentele nu au ajuns nici acum la Ordinul Asistenților Medical și Moașelor din România.

Guvernul obstrucționează recomandările europene cu privire la profesia de asistent medical.

După misiunea de evaluare TAIEX din iunie 2004, de la Târgu Mureș, reprezentanții Uniunii Europene au formulat o serie de recomandări cu privire la această categorie profesională. Cu toate acestea, documentele nu au ajuns nici acum la Ordinul Asistenților Medical și Moașelor din România. Informat despre situația existentă, Paul De Raeve, secretarul general al Asociației Asistenților Medicali din Europa (EHN) s-a declarat complet dezamăgit de birocrația care domină sistemul sanitar autohton.

Într-o scrisoare către conducerea OAMMR, el se arată surprins că oamenii cheie nu au primit acest document și cere să se insiste pe lângă Guvern pentru a obține recomandările respective.

„Trebuie să bateți la ușile lor ca să obțineți raportul oficial și să fiți sigur că asistenții medicali vor fi parte componentă a procesului de implementare a recomandărilor. Sunt sigur că veți citi recomandările cu foarte multă atenție și sper că veți avea suficient timp să „întăriți” vocea asistenților medicali în România până la următoarea misiune Taiex. Mai mult, România va prelua președinția Consiliului Europei din noiembrie 2005, iar asistenții medicali din România ar trebui să se implice în agenda politică, acum că au această oportunitate”, se mai arată în scrisoarea secretarului general EFN, Paul De Raeve.

La rândul său, Liliana Iordache, președintele OAMMR, a declarat că nu se aștepta la indiferență din partea autorităților, mai ales după presiunile și insistențele UE pentru grăbirea reformei sanitare. „Pentru că nu am primit recomandările misiunii Taiex de anul trecut, nu le-am putut implementa și am rămas în urmă, deși nu am dorit acest lucru. Practic, documentele zac pe undeva pe la Guvern, iar noi nu știm ce trebuie să facem pentru a ne apropia și mai mult de standardele europene. Ne revoltă indiferența celor care ar trebui să se implice în bunul mers al reformei în Sănătate. Suntem deciși să aflăm cine este vinovat de acest lucru și vom cere tragerea sa la răspundere”, a precizat Liliana Iordache.

Amintim că, în 2004, într-o scrisoare către conducerea OAMMR, secretarul de stat pentru Integrare Europeană din cadrul Ministerului Sănătății, Ion Bazac, aducea mulțumiri pentru participarea la „organizarea și buna desfășurare a misiunii de evaluare în domeniul recunoașterii reciproce a calificărilor profesionale – profesii medicale”. Experții europeni au apreciat, atunci, „gradul înalt de pregătire profesională”, iar în cadrul întâlnirii au fost subliniate „progresele deosebite înregistrate în domeniul reglementării și exercitării profesiunilor medicale”.