BUCUREŞTI:. Proiectul de lege privind exercitarea profesiei de asistent medical şi de moaşă încalcă legislația europeană

Proiectul de lege privind exercitarea profesiei de asistent medical și a profesiei de moașă, precum și organizarea și funcționarea Ordinului Asistenților Medicali și Moașelor din România se întoarce în Parlament. Ministerul Integrării Europene a trimis ministrului delegat pentru relația cu Parlamentul o adresă în care se precizează că, în forma supusă promulgării „au intervenit modificări

Proiectul de lege privind exercitarea profesiei de asistent medical și a profesiei de moașă, precum și organizarea și funcționarea Ordinului Asistenților Medicali și Moașelor din România se întoarce în Parlament.

Ministerul Integrării Europene a trimis ministrului delegat pentru relația cu Parlamentul o adresă în care se precizează că, în forma supusă promulgării „au intervenit modificări ale textului incompatibile cu dreptul comunitar și cu angajamentele asumate de România în procesul de negocieri pe Capitolul II – Libera Circulație a Persoanelor”. Potrivit documentului, România s-a angajat „să transfere formarea asistenților din segmentul postliceal în învățământul superior” și „să instituie formarea universitară pentru moașe”. Menținerea în lege a pregătirii postliceale pentru aceste două profesii „încalcă angajamentele asumate de țara noastră în cadrul procesului de negociere”, ceea ce impune „să se revină la condițiile de formare stabilite prin proiectul de lege, în forma adoptată de Guvern”.

O altă obiecție privește titlurile obținute prin absolvire: „asistent medical” pentru absolventul școlii postliceale, „asistent medical diplomat” pentru absolventul colegiului universitar medical și „absolvent licențiat” pentru absolventul facultății de asistenți medicali. Aceste titluri trebuie eliminate, cele oficiale fiind prevăzute în proiectul adoptat de Parlament.

În ceea ce privește funcționarea colegiilor universitare cu profil medico-farmaceutic uman și a facultăților de moașe, acest lucru este prevăzut a se realiza „în competența actualelor universități de medicină și farmacie acreditate”. Ministerul Integrării europene consideră că prevederea instituie „o restricție excesivă” și solicită păstrarea formulării inițiale, potrivit căreia colegiile și facultățile menționate pot funcționa „în componența actualelor universități de medicină și farmacie acreditate sau în componența unei instituții de învățământ superior acreditată, conform legii”.

În consecință, proiectul de lege privind exercitarea profesiei de asistent medical și moașă, precum și organizarea și funcționarea Ordinului Asistenților Medicali și Moașelor din România nu poate fi promulgat în această formă.

„Adresa din partea Ministerului Integrării este binevenită pentru noi. Acest lucru arată că, indiferent dacă parlamentarii vor sau nu, Uniunea Europeană pune asistentul medical din România la locul cuvenit. Intervenția parlamentarilor în formarea de bază a asistenților medicali consider că are în spate interese mai mult personale și mai puțin în favoarea profesionalismului. Faptul că U.E. impune învățământul superior pentru asistenți, va determina creșterea calității actului medical în beneficiul pacientului”, a declarat Liliana Iordache, președintele OAMR.