BUCUREŞTI:. Ministerul Sănătăţii sprijină profesia de moaşă

BUCUREŞTI:. Ministerul Sănătăţii sprijină profesia de moaşă

România are cea mai mare rată de mortalitate maternă şi infantilă din Europa, de sarcini nesupravegheate şi de sarcini în rândul adolescentelor. În 2015, rata mortalităţii infantile era de 8 la mie, de aproape două ori mai mare decât rata medie a Uniunii Europene, potrivit Institutului Naţional de Statistică. În acelaşi an au născut 41.000

România are cea mai mare rată de mortalitate maternă şi infantilă din Europa, de sarcini nesupravegheate şi de sarcini în rândul adolescentelor. În 2015, rata mortalităţii infantile era de 8 la mie, de aproape două ori mai mare decât rata medie a Uniunii Europene, potrivit Institutului Naţional de Statistică. În acelaşi an au născut 41.000 de femei care nu au avut nicio vizită medicală pe durata sarcinii, unele din cauza sărăciei, altele din cauza accesului dificil la cabinetele medicilor. Alte 18.500 de mame erau adolescente.

Aceste probleme ar putea fi prevenite cu ajutorul moaşelor. Rolul lor este să asiste sarcina aflată în parametri normali, să urmărească şi să asiste naşterea naturală, să îngrijească mama şi nou-născutul cel puţin 28 de zile după naştere, să recunoască eventualele complicaţii medicale şi să ajute la prevenirea sarcinilor nedorite în rândul adolescentelor.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii situează profesia de moaşă în rândul celor mai importanţi factori pentru îngrijirea femeii de vârstă fertilă, aflată într-o stare bună de sănătate.

În România există în acest moment 1000 de moaşe licenţiate, dar care nu pot fi integrate în sistemul de îngrijiri din cauza legislaţiei lacunare. Deşi în ţările Uniunii Europene asistenţa oferită de moaşă este o practică firească, în România încă nu există norme de practică, ghiduri şi protocoale profesionale care să reglementeze clar această profesie, prin armonizarea cu legislaţia europeană.

Un prim pas în acest sens a fost aprobarea de către Ministerul Sănătăţii a unui Ordin de Ministru prin care se înfiinţează un Grup de lucru privind implicarea moaşei în scăderea ratei mortalităţii materno-infantile. Grupul de lucru este format din 17 medici, moaşe şi alţi specialişti şi are ca primă ţintă elaborarea de ghiduri, norme şi protocoale unice pentru toţi specialiştii (obstetricieni, moaşe, medici de familie etc.) implicaţi în asigurarea îngrijirilor medicale, începând cu supravegherea sarcinii şi terminând cu monitorizarea lăuzei şi a nou-născutului.

O altă ţintă a Grupului de lucru va fi alinierea la directivele europene a normelor de practică pentru profesia de moaşă, precum şi dezvoltarea unui cadru legislativ pentru asistenţă primară, privind integrarea moaşelor în cabinetele de medicină de familie.

Sursa: Ministerul Sănătăţii
Foto: Huffington Post