BUCUREŞTI:. Întâlnire a ministrului sănătății cu reprezentanții Ordinului Asistenților Medicali și Moașelor

Activitatea asistenților medicali se va regăsi în pachetul legislativ elaborat de Ministerul Sănătății. Declarația aparține președintelui Ordinului Asistenților Medicali și Moașelor din România, Liliana Iordache, și a fost făcută în urma întâlnirii cu ministrul sănătății, Eugen Nicolăescu. Ea a precizat că ministrul a acceptat cele mai multe dintre amendamentele aduse de OAMMR la pachetul de

Activitatea asistenților medicali se va regăsi în pachetul legislativ elaborat de Ministerul Sănătății.

Declarația aparține președintelui Ordinului Asistenților Medicali și Moașelor din România, Liliana Iordache, și a fost făcută în urma întâlnirii cu ministrul sănătății, Eugen Nicolăescu. Ea a precizat că ministrul a acceptat cele mai multe dintre amendamentele aduse de OAMMR la pachetul de legi. Amendamentele privesc în special Legea spitalelor și Legea malpraxisului.

La Legea spitalelor, OAMMR a obținut acceptul Ministerului Sănătății ca postul de director de îngrijiri să existe în continuare și să poată fi ocupat numai de asistenți medicali. Directorul de îngrijiri va face parte din Comitetul Director al unității sanitare.

Pe de altă parte, reprezentanții OAMMR și ai Ministerului Sănătății vor elabora fișe-cadru pentru asistenții medicali, astfel încât să existe un format unitar la nivelul spitalelor din țară. Fișele vor fi adaptate la fiecare specialitate din unitățile medicale.

Ministrul sănătății a mai acceptat ca reprezentanții OAMMR să facă parte din Comisia de Acreditare a Spitalelor și din Comisia de Etică a fiecărei unități sanitare.

La Legea malpraxisului, Eugen Nicolăescu a acceptat ca OAMMR să aibă dreptul de a sesiza Comisia de specialitate a MS în ceea ce privește cazurile de malpraxis.

„A fost o întâlnire care s-a soldat cu rezultate pozitive pentru noi. Asistenții contribuie la calitatea actului medical și este normal ca OAMMR să se regăsească în pachetul legislativ, alături de celelalte organizații profesionale din domeniu, cu drepturi și responsabilități”, a precizat Liliana Iordache.