BUCUREŞTI:. Grad principal 2006. Noutăți

Ministerul Sănătății a finalizat proiectul privind Metodologia de organizarea și desfășurarea examenului de grad principal. Documentul prevede câteva modificări importante privind condițiile de înscriere la examen, față de anul trecut. Astfel, candidații trebuie să demonstreze că au o vechime în specialitate de 5 ani împliniți până la data examenului, nu până la 31 decembrie ca

Ministerul Sănătății a finalizat proiectul privind Metodologia de organizarea și desfășurarea examenului de grad principal.

Documentul prevede câteva modificări importante privind condițiile de înscriere la examen, față de anul trecut.

Astfel, candidații trebuie să demonstreze că au o vechime în specialitate de 5 ani împliniți până la data examenului, nu până la 31 decembrie ca în 2005. La calculul vechimii în specialitate nu se ia în considerare perioada de concediu pentru îngrijirea copilului până la 2 ani.

De asemenea, dacă lucrează în altă specialitate decât cea prevăzută în documentele de studii, candidații vor trebui să demonstreze că au primit o aprobare sau că au susținut un examen de schimbare a specialității pentru a lucra în specialitatea respectivă.

De exemplu, un asistent medical generalist care a lucrat în ultimii 6 ani în laborator dar care nu deține nici un document care să-i confere dreptul de a lucra în această specialitate nu va putea susține examenul de grad principal, deoarece nu are nici vechimea de 5 ani în specialitatea prevăzută de actele de studii.

Pentru a preîntâmpina apariția unor evenimente cum au fost cele de anul trecut de la București, când a fost contestat sistemul de supraveghere a examenului, anul acesta Ministerul Sănătății a decis că în fiecare sală de examen să fie prezent și câte un jandarm.

Tematica și bibliografia de concurs sunt cele de anul trecut, iar subiectele vor fi selectate din baza de date pusă la dispoziție de Ordinul Asistenților Medicali și Moașelor din România.

Examenul de grad principal va avea loc pe data de 19 octombrie pentru generaliști, și pe 20 octombrie pentru celelalte specialități. Perioada de înscriere este 25 septembrie – 9 octombrie 2006, iar taxa de participare este de 85 RON.

Sursa: oamr.ro