BUCUREŞTI:. Contractul cadru pe 2005, un nou test pentru asistenți medicali și moașe

Contractul cadru pe 2005 conține o prevedere ce va fi, ca și practica individuală, un nou test pentru asistenții medicali și moașele din România. Este vorba despre asistenții medicali din medicina primară, care, conform Contractului vor asigura primul ajutor calificat în limita competenței acestora în localitățile rurale în care nu este asigurată asistența medicală permanentă.

Contractul cadru pe 2005 conține o prevedere ce va fi, ca și practica individuală, un nou test pentru asistenții medicali și moașele din România.

Este vorba despre asistenții medicali din medicina primară, care, conform Contractului vor asigura primul ajutor calificat în limita competenței acestora în localitățile rurale în care nu este asigurată asistența medicală permanentă.

Membrii OAMMR din medicina primară, un domeniu cu multe nemulțumiri vor avea șansa să presteze profesia pentru care sunt pregătiți. Munca colegilor noștri din acest domeniu este percepută deformat, mai ales ca o muncă de secretariat, în care asistentul medical completează fișe și diverse registre, fără a fi solicitat să se implice cu adevărat în îngrijirea bolnavilor.

La negocierile privind încheierea contractului cadru pe 2005 OAMMR a reușit, de asemenea, să elimine articolul care prevedea că asistenții medicali din medicina primară își încasează salariul după negocierea acestuia cu medicul. Modalitatea de salarizare a colegilor noștri va fi realizată dintr-un fond special de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate, prevedere care va apărea în normele de aplicare a Contractului.

Sursa: oamr.ro