BUCUREȘTI:. Colaborare româno-iordaniană

Asistenții medicali români vor colabora cu colegii din Iordania. Ordinul Asistenților Medicali și Moașelor din România și Consiliul Iordanian al Asistenților Medicali în Domeniul Sănătății și Îngrijirilor (JNC) au încheiat, astăzi, la București, un Memorandum de Înțelegere. Documentul a fost semnat de Liliana Iordache, președintele OAMMR, și Da’ad Shokeh, secretar general al organizației de reglementare

Asistenții medicali români vor colabora cu colegii din Iordania.

Ordinul Asistenților Medicali și Moașelor din România și Consiliul Iordanian al Asistenților Medicali în Domeniul Sănătății și Îngrijirilor (JNC) au încheiat, astăzi, la București, un Memorandum de Înțelegere. Documentul a fost semnat de Liliana Iordache, președintele OAMMR, și Da’ad Shokeh, secretar general al organizației de reglementare din Iordania.

Părțile vor dezvolta cooperarea în domeniul sănătății și științelor medicale prin promovarea schimburilor reciproce de informații și a programelor de colaborare cu teme identificate ca prioritare. De asemenea, vor avea loc vizite reciproce la nivel de experți, în scopul cunoașterii sistemelor de sănătate și educație. Va fi încurajată colaborarea între instituțiile de formare și de formare continuă în nursing, iar în acest scop JNC și OAMMR se vor informa reciproc despre programul manifestărilor științifice care vor fi organizate de respectivele instituții.

„Se deschide o nouă perspectivă de colaborare nu numai cu colegii din Europa, ci și din alte zone ale lumii. Între România și Iordania au existat mereu relații bune, iar încheierea Memorandumului de astăzi este încă o dovadă în acest sens. Iordanienii sunt mai avansați decât noi în practica nursing și când spun asta mă gândesc la cei 18 ani de experiență: au diagnostic de îngrijire, dosar de îngrijire. Dacă la noi asistentul medical este un tehnician executant, la ei profesia este într-adevăr autonomă. Au, ca și noi, organizație de reglementare, program de educație medicală continuă, o lege specială pentru exercitarea profesiei, sunt membri ai International Council of Nursing (ICN). Doar structura diferă. Important este că o să putem să facem schimb de experiență și deja am fost invitați la o conferință pe care o vor organiza, precum și în cadrul unui program de cercetare în nursing. Pe de altă parte, suntem încântați că Alteța Sa Regală Muna Al Hussein este președinte de onoare al Ordinului nostru, iar eu am aceeași funcție la JNC”, a declarat Liliana Iordache, președintele OAMMR.

Ea adăugat că în Iordania există 12 mii de specialiști formați în România, dintre care 4000 sunt medici.

Memorandumul de Înțelegere a intrat în vigoare și este valabil pe o perioadă de cinci ani. El se prelungește automat pe alți cinci ani dacă nici una dintre Părți nu îl denunță în scris, prin notificare pe cale diplomatică, cu cel puțin șase luni înainte de data expirării sale.

Marius Asăndulesei
Compartimentul publicații, comunicare, imagine și relații cu mass-media
OAMMR Iași