Peste 2300 de asistenți medicali din România nu beneficiază de recunoașterea nivelului de studii. Este vorba despre o parte dintre asistenții care au urmat cursurile de echivalare și nu dețin certificatele care să ateste acest lucru. „Cursurile de echivalare au început în anul 1992 și au constat în completarea studiilor până la 4600 de ore,
Peste 2300 de asistenți medicali din România nu beneficiază de recunoașterea nivelului de studii.
Este vorba despre o parte dintre asistenții care au urmat cursurile de echivalare și nu dețin certificatele care să ateste acest lucru.
„Cursurile de echivalare au început în anul 1992 și au constat în completarea studiilor până la 4600 de ore, în conformitate cu normele Uniunii Europene. Lipsa certificatelor se datorează fie numărului insuficient de tipizate, fie pierderii situației școlare. Din aceste cauze, asistenților medicali respectivi nu li se recunoaște nivelul de studii. Mai mult, ei sunt salarizați la nivel de studii medii și nu de școală postliceală. Cele mai multe cazuri de acest gen se înregistrează în județele Buzău și Teleorman”, a declarat Liliana Iordache, președintele Ordinului Asistenților Medicali și Moașelor din România.
Pentru rezolvarea acestei probleme, OAMMR a făcut demersuri pe lângă Ministerul Educației și Cercetării. „Situațiile școlare vor fi refăcute și fiecare asistent medical fără certificat de echivalare va da examen la materiile studiate atunci. Examenele sunt programate în martie anul viitor, în timpul vacanței elevilor. Probele se vor derula pe parcursul a trei zile și vor avea loc la școlile unde s-a făcut echivalarea. Totul va fi reglementat printr-un ordin de ministru”, a precizat Liliana Iordache.