BUCUREȘTI:. „Ars Medica” a ajuns la numărul 18

A apărut un nou număr al revistei „Ars Medica”. Numărul 18 pe lunile iulie-august 2005 al publicației Ordinului Asistenților Medicali și Moașelor din România are, ca de obicei, un bogat conținut informațional. „Abordul vascular al pacientului hemodializat cronic și complicațiile acestuia. Rolul asistentei medicale”, „Calitatea sanitară a alimentelor”, „Rolul asistentei medicale în prevenirea și limfedemului

A apărut un nou număr al revistei „Ars Medica”.

Numărul 18 pe lunile iulie-august 2005 al publicației Ordinului Asistenților Medicali și Moașelor din România are, ca de obicei, un bogat conținut informațional. „Abordul vascular al pacientului hemodializat cronic și complicațiile acestuia. Rolul asistentei medicale”, „Calitatea sanitară a alimentelor”, „Rolul asistentei medicale în prevenirea și limfedemului brațului, apărut post terapeutic în cancerul mamar”, „Îngrijirile de sănătate comunitare” sunt doar câteva dintre articolele de specialitate. Asistenții mai sunt informați despre prima Conferință Națională a OAMMR care va avea loc la Iași, noile prevederi pentru examenul de grad principal, modificările preconizate la Legea exercitării profesiei, precum și calendarul manifestărilor științifice care vor avea loc în țară până în octombrie 2005.

„Asociația Moașelor << plagiază >> atribuțiile OAMMR”. Sub acest titlu, „Ars Medica” descrie două cazuri în care asociația respectivă a transmis membrilor săi documente emise de Ordin, fără acordul acestuia. De asemenea, în „ANR, o necunoscută pentru OAMMR”, revista face referire la o Conferință națională organizată de Asociația de Nursing din România, manifestare care a fost anunțată ca fiind creditată, deși acest lucru era fals.

Rubrica „Pagina pacientului” este dedicată insomniei, iar cea juridică se ocupă, în continuarea numărului trecut, de obligația medicală a asistentului medical și moașei. Nu lipsesc obișnuitele rubrici „Concurs de carte”, „Caleidoscop” și „Test”.

Amintim că, din acest an, „Ars Medica” apare în 6 numere.

Numărul de abonați a crescut de 46 de ori din vara lui 2003, astfel că în momentul de față, la nivel național, sunt cca. 46000 de abonamente, iar conducerea OAMMR intenționează ca de anul viitor revista să apară lunar. Valoarea abonamentului anual la „Ars Medica” este de 24 RON (240000 de lei vechi) și asigură, potrivit Programului Național de Educație Medicală Continuă, 12 din cele 30 de credite pe care trebuie să le realizeze un asistent medical pe parcursul unui an de zile. Asistenții medicali se pot abona prin liderii filialelor OAMMR din unitățile sanitare unde lucrează sau direct la sediul filialelor județene ale Ordinului. Revista va ajunge la cei peste 1000 de asistenți medicali ieșeni abonați prin intermediul reprezentanților unităților sanitare unde lucrează.