BRUXELLES:. Site european despre efectele secundare ale unor medicamente

BRUXELLES:. Site european despre efectele secundare ale unor medicamente

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a anunțat luni lansarea unui site internet de informare asupra efectelor secundare ale unor medicamente, în vederea unei mai mari „transparențe” pentru marele public, relatează AFP. Datele furnizate pe acest site vizează „posibilele efecte secundare” ale unui număr de 650 de medicamente sau substanțe active, autorizate în Uniunea Europeană (UE).

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a anunțat luni lansarea unui site internet de informare asupra efectelor secundare ale unor medicamente, în vederea unei mai mari „transparențe” pentru marele public, relatează AFP.

Datele furnizate pe acest site vizează „posibilele efecte secundare” ale unui număr de 650 de medicamente sau substanțe active, autorizate în Uniunea Europeană (UE). Ele provin din baza de date EudraVigilance, alcătuită plecând de la rapoartele furnizate de autoritățile de reglementare sanitară din țările membre ale UE și de firmele farmaceutice care produc respectivele substanțe.

Informațiile sunt disponibile pe www.adrreports.eu, prima oară în engleză și, în câteva săptămâni, în alte 22 de limbi oficiale ale Uniunii.

Site-ul prezintă efectele secundare ale fiecărui medicament, îndeosebi din punct de vedere statistic, sub formă de tabele cuprinzând numărul de cazuri raportate, distribuția pe vârstă și sex și alte tipuri de efecte nedorite semnalate. „Lansarea acestui nou site face parte din efortul permanent al agenției de a face ca procesul de reglementare europeană să fie transparent și deschis”, arată EMA într-un comunicat.

Agenția, cu sediul la Londra, avertizează totuși că informațiile privesc „posibile efecte secundare”, care pot să nu fie cauzate de medicamentul în sine. „Astfel, informația nu trebuie privită ca indicând caracterul periculos al medicamentului”, adaugă EMA.