2020 – Anul Internațional al Asistentului Medical și al Moașei

2020  – Anul Internațional al Asistentului Medical și al Moașei

Organizația Mondială a Sănătății a declarat anul 2020 Anul Internațional al Asistentului Medical și al Moașei, ca recunoaștere a contribuției în prezervarea sănătății și prevenție, mai ales în condițiile riscante cauzate de deficiența cronică de personal în multe regiuni ale lumii. Cele 22 de milioane de asistente medicale la nivel global și cele 2 milioane

Organizația Mondială a Sănătății a declarat anul 2020 Anul Internațional al Asistentului Medical și al Moașei, ca recunoaștere a contribuției în prezervarea sănătății și prevenție, mai ales în condițiile riscante cauzate de deficiența cronică de personal în multe regiuni ale lumii.

Cele 22 de milioane de asistente medicale la nivel global și cele 2 milioane de moașe reprezintă jumătate din forța de muncă din sănătate, oferind îngrijiri de sănătate vitale în cele mai izolate comunități în toată lumea.

Consiliul Internațional al Asistenților Medicali, Asociațiile naționale ale asistenților medicali și moașelor ca și rețeaua Nursing Now au planificat sute de evenimente pentru a marca anul 2020.  Anul Internațional al Asistentului Medical și al Moașei marchează, de asemenea, 200 de ani de la nașterea celei care a fondat nursingul modern, Florence Nightingale, și două decenii de la publicarea de către Organizația Mondială a Sănătății a primului Raport Global privind Asistenții Medicali.

2020 reprezintă o oportunitate de a pune pe agenda guvernelor din toată lumea problemele specifice profesiilor de asistent medical și de moașă, cu scopul final de a îmbunătăți starea de sănătate pentru toți beneficiarii.

De-a lungul anului 2020, organizațiile implicate în campanie vor atrage atenția prin acțiunile organizate asupra rolului important pe care îl au asistenții și moașele în echipa multidisciplinară, oferind îngrijiri de calitate centrate pe pacient.

De asemenea, organizațiile internationale și naționale reprezentative consideră că accesul asistenților medicali și al moașelor în poziții de conducere și autoritate, accesul la educație de calitate și îmbunătățirea condițiilor de muncă sunt provocări cărora factorii politici trebuie să le găsească răspuns.

Filiala Iași a Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România are o agendă proprie de campanii și activități pentru a marca anul 2020, pe care o vom afișa pe siteul organizației.

OAMGMAMR-IASI
ADMINISTRATOR
PROFILE