Filiala Iaşi a Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România demarează o nouă campanie de informare a membrilor organizaţiei.

Ai grijă de sănătatea ta!” se va desfășura în perioada iulie 2013 – februarie 2014.

Pe parcursul campaniei vor fi postate informaţii esenţiale cu privire la cele mai importante aspecte ale bolilor profesionale înregistrate în rândul asistenţilor medicali şi moaşelor.

Legislaţie utilă asistenţilor medicali în domeniul medicinii muncii şi prevenirii îmbolnăvirilor profesionale

Riscurile expunerii la substanţe chimice şi radiaţii. Importanţa conştientizării şi măsuri de prevenire

Afecţiunile musculoscheletice la care sunt predispuşi asistenţii medicali şi măsuri de prevenire identificate

Măsuri de protejare a sănătăţii şi securităţii şi de prevenire a bolilor profesionale

Informaţii şi studii privind sănătatea asistenţilor medicali

Cei mai importanţi factori de risc şi principalele boli profesionale înregistrate în rândul asistenţilor medicali şi moaşelor

Prezentare campanie

,,Ai grijă de sănătatea ta!”

Campania de informare şi prevenire
a bolilor profesionale la care sunt predispuşi asistenţii medicali

Începând din iulie 2013 Filiala Iaşi a Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România va derula o campanie de informare şi prevenire a bolilor profesionale la care sunt predispuşi asistenţii medicali. Campania ,,Ai grijă de sănătatea ta!” este o campanie de conştientizare a pericolului de contaminare la locul de muncă sau de îmbolnăvire  pe parcursul exercitării profesiei de asistent medical sau moaşă.

Prin această campanie ne propunem să atragem atenţia membrilor filialei asupra acestei probleme extrem de serioase care afectează un număr însemnat de asistenţi medicali, deşi marea majoritate a cazurilor sunt nedeclarate şi neincluse în statisticile oficiale şi să punem la dispoziţia acestora un ghid de prevenire a principalelor boli profesionale, fie că sunt datorate riscurilor biologice, chimice, fizice sau psihologice.

De asemeni, pe parcursul campaniei, care se va desfăşura în perioada iulie 2013 – februarie 2014 ne propunem să vă punem la dispoziţie informaţii utile privind legislaţia muncii şi principalele modalităţi de prevenire a accidentelor şi bolilor profesionale specifice fiecărei specialităţi ale asistenţei medicale.

Informaţiile vor fi accesibile pe website-ul Filialei Iaşi a OAMGMAMR, pe pagina de Facebook şi în ghidurile şi materialele informative pe care vi le puteţi procura de la sediu, de la lectori sau de la reprezentanţii din unităţile medicale.

Scopul campaniei constă în informarea asistenţilor medicali şi moaşelor cu privire la riscurile biologice, fizice, chimice şi psihologice la care se expun în exercitarea sarcinilor profesionale zilnice şi în conştientizarea necesităţii luării tuturor măsurilor de prevenire posibile.

Obiectivele campaniei sunt:

  • Informarea asistenţilor medicali şi a moaşelor cu privire la numărul ridicat de îmbolnăviri profesionale şi a riscului mare de îmbolnăviri şi accidente profesionale la care se expun în activitatea profesională în funcţie de specialitatea în care lucrează.
  • Ridicarea nivelului de implicare a asistenţilor medicali şi a moaşelor în aplicarea măsurilor de prevenire a accidentelor şi îmbolnăvirilor profesionale
  • Punerea la dispoziţia asistenţilor medicali şi moaşelor din judeţul Iaşi a surselor de informare necesare privind legislaţia muncii din România şi din Uniunea Europeană şi a demersurilor ce pot fi urmate pentru recunoaşterea bolilor profesionale.

Grupul ţintă  este constituit din asistenţii medicali şi moaşele din Judeţul Iaşi.

Perioada de desfăşurare: iulie 2013- februarie 2014

Mijloacele de realizare ale campaniei: informare pe web situl OAMGMAMR Filiala Iaşi şi pe pagina de facebook, lipirea de afişe în unităţile medicale, distribuirea de fliere şi a Ghidului de prevenire a îmbolnăvirilor profesionale pentru asistenţi medicali.

Activităţi:

  1. Realizare şi postare săptămânală de informaţii despre principalele riscuri de îmbolnăvire şi accidente profesionale la care sunt predispuşi asistenţii medicali şi măsurile de prevenire care se pot lua pentru fiecare tip de risc.
  2. Mediatizarea campaniei pe contul de facebook al OAMGMAMR Filiala Iaşi
  3. Informarea asistenţilor medicali din judeţ prin intermediul formarilor, la începutul fiecărei manifestări EMC desfăşurată în cadrul filialei
  4. Realizarea şi distribuirea de fliere de conştientizare a riscului de îmbolnăvire profesională în rândul membrilor în perioada decembrie 2013 – februarie 2014
  5. Diseminarea Ghidului de prevenire a îmbolnăvirilor profesionale pentru asistenţi medicali, ediţia de buzunar, în rândul membrilor.

Cei mai importanţi factori de risc şi principalele boli profesionale

 înregistrate în rândul asistenţilor medicali şi moaşelor

În exercitarea sarcinilor profesionale zilnice, asistenţii medicali se expun la riscuri biologice, fizice, chimice şi psihologice de care nu sunt întotdeauna conştienţi pentru a-şi putea lua măsuri de prevedere, deşi posibilele îmbolnăviri sau accidente pot contribui semnificativ la diminuarea calităţii vieţii lor personale şi profesionale.

În secţiile de gastroenterologie şi hepatologie, de boli infecţioase, de ftiziologie, în laboratoarele de microbiologie şi virosologie, asistenţii medicali sunt expuşi riscului de a se contamina de la pacienţii purtători ai unor boli infecţioase (HIV, infecţie cu virus hepatic B sau C, tuberculoză), chiar fără ca aceştia să ştie că sunt infectaţi.

Asistenţii medicali din secţiile de radiologie şi imagistică sunt predispuşi la boli canceroase datorită expunerii la radiaţii.

În secţiile de anatomie-patologică şi laborator, există riscul de expunerea la formol, pulberi, reactivi, în contact cu care personalul medical poate dezvolta astm bronşic profesional sau  bronhopneumopatie obstructivă cronică.

În contact cu produse chimice (dezinfectante, antiseptice, reactivi de laborator, medicamente, gaze anestezice, latex), există un risc crescut de a dezvolta alergii, dermatite, alte afecţiuni dermatologice, dureri de cap.

Suprasolicitarea la locul de muncă, kilometrii parcurşi zilnic, statul în picioare afectează articulaţiile şi coloana vertebrală, apărând riscul apariţiei durerilor de spate, leziunilor coloanei vertebrale şi altor afecţiuni articulare.

Zgomotul, iluminatul, microclimatul se adaugă la riscurile psihologice la care sunt expuşi asistenţii medicali în exerciţiul profesional – relaţiile uneori tensionate cu colegii, superiorii sau subalternii, violenţa verbală sau fizică din partea pacienţilor, satisfacţia scăzută la locul de muncă, care duc la apariţia stresului, a insomniilor, a epuizării profesionale.

De asemeni, în exerciţiul profesional, asistenţii medicali sunt predispuşi la diferite tipuri de accidente profesionale: înţepături cu ace, fracturi, accidente electrice şi mecanice.

afis_campanie_sanatatea_ta-post